В Кюстендил продължава културният форум "Панагия – Въздигане на хляба“, предаде "Фокус“. Той е посветен на празника Успение на Пресвета Богородица. В катедралния храм на Кюстендил ще бъдат отслужени Утрeня и Патриаршеска Света Литургия. Началото на службите е от 8.00 часа.

От 10.00 часа в градинката пред "Обреден дом“ стартира изложението на обредни хлябове. Програмата включва етнографско представяне на културното наследство и работилници за месене на хляб.

В 12.00 часа ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие. След това Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Даниил ще освети замесения вчера хляб, както и икони в чест на Света Богородица. Празничната програма ще продължи с концерт на Формация "Фолк-арт“ Кюстендил.

Представя се изложение с множество пити, омесени от сръчните ръце на кюстендилските жени. В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност - такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.