Партиите не се споразумяха за състава на видинската Общинската избирателна комисия (ОИК) за изборите на 29 октомври. Това съобщават от Община Видин.

Консултациите за определяне поименния състав на видинската ОИК бяха свикани днес във връзка с произвеждането на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г. Те се проведоха в заседателната зала на 6 етаж в административната сграда на Община Видин. На изпратената в законовия срок покана се отзоваха от всички парламентарно представени партии и коалиции: коалиция "ГЕРБ – СДС“, коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“, ПП "Възраждане“, ПП "Движение за права и свободи“, коалиция "БСП за България“ и ПП "Има такъв народ“.

След кратка дискусия представителите на партиите и коалициите постигнаха съгласие с изключение на това представител на коя  партия да заеме поста секретар. От ПП "Възраждане“ и коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ заявиха желание да го получат, но без резултат. За председател на Общинската избирателна комисия бе избран Даниел Боянов от коалиция "ГЕРБ – СДС“.

Общините с до 150 секции, в които попада и Видинска, имат 11-членен състав на Общинската избирателна комисия. В него влизат по 3 представители от коалиция "ГЕРБ – СДС“ и коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“, по 2 – от ПП "Възраждане“ и по 1 - от останалите политически сили.

След подписване на протокола, документите ще бъдат  изпратени в Централната избирателна комисия (ЦИК) за вземане на решение, уточняват от община Видин.