Партиите и коалициите в Търговище постигнаха принципно съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии (СИК) в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г.

В консултациите, свикани от кмета д-р Дарин Димитров на 19 септември, участваха представители на всички парламентарно представени политически сили.

844 ще са членовете на всички 105 СИК в общината в предстоящите избори. Най-много места в тях има Коалиция "ГЕРБ – СДС" – 250, от които 104 са на ръководни позиции в комисиите. Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“ има 143 места. От тях 61 са на ръководни позиции. "Възраждане“ е със 139 места, от които 60 са ръководни. С по 104 места в комисиите са ДПС, Коалиция "БСП за България“ и партия "Има такъв народ“. Ръководните места, които те заемат в комисиите, са съответно 34, 28 и 25.

Партиите и коалициите се споразумяха и за състава на подвижната избирателна секция, в случай че такава бъде образувана. За целта са необходими поне 10 заявления. До момента в Общината не са постъпили такива. Срокът за подаване на документи е 12 октомври.

До 23 септември политическите сили трябва да представят в Общината и списъци с поименния състав на членовете комисиите. От своя страна кметът ще внесе предложенията в Районната избирателна комисия до 26 септември.