За втори пореден път, Дирекция Природен Парк "Сините камъни“ проведе опръстенителна акция – полеви камп - лагер, със съдействието на експерти от Зелени Балкани пред ученици от Профилирана природо – математическа гимназия "Добри Чинтулов" и техния преподавател Росица Делчева. Акцията се проведе във волиерата за адаптация и освобождаване на лешояди – стопанисвана от Зелени Балкани, на територията на ПП "Сините камъни“ . Дейността се осъществява в рамките на проект "Живот за брадатия лешояд“ (проект №101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE), съобщиха от дирекцията на парка.

Ръководителят на проекта "Живот за брадатия лешояд“ (проект №101113869 LIFE22-NAT-BG-Bearded Vulture LIFE) Ивелин Иванов изнесе запленяваща лекция за десетилетните усилия за завръщането на белоглавите лешоядите (Gyps fulvus), черния лешояд (Aegypius monachus) и предстоящите дейности за завръщането на брадатият лешояд (Gypaetus barbatus).

След това Красимир Цуцов – Координатор за Дирекция на Природен парк "Сините камъни", разказа на учениците за дейностите от страна на парковата дирекция за завръщането на лешоядите от 2009 г. до настоящия момент и бъдещите дейности свързани с проекта.

Благодарение на професионални опръстенители – експерти от Зелени Балкани – бяха поставени крилометки и пръстени на два белоглави лешояда (Gyps fulvus). Някои от учениците взеха участие в акцията по опръстеняването.Присъстващите ученици са членове на клуб “Барабатус" и получиха печат за участие в мероприятието.

Опръстеняването се извършва съгласно изискванеята на природозащитното законодателство в рамките на получено от МОСВ разрешително То изисква специални знания и умения, а пръстените, които се поставят на всяка една птица са осигурени и заведени в регистър на Българската орнитологична централа към БАН. За всеки пръстен се записва информация, кога и на каква птица е поставен. Това дава възможност да се събира важна научна информация за птиците, за тяхното поведение, миграции, продължителност на живота, гнездови райони и др. Много от птиците не могат да бъдат наблюдавани отблизо по никакъв друг начин освен при опръстеняване. Важно е обаче опръстеняването да се извършва от специалисти, които знаят как да уловят и опръстенят птицата без да наранят нито нея нито себе си. По-голямата част от птиците в България са редки и защитени видове и всяко тяхно неправомерно улавяне, убиване или задържане е наказуемо и се преследва според нормативната уредба на Република България.