Националното читалище на слепите е на път да ограничи печатането на нови книги на брайловата азбука. Причината не е липса на пари или апаратура, а недостиг на помещения, в които да се съхраняват томовете. 5-те стаи, с които разполага читалището, са пълни. А за да не спира печатането на нови заглавия част от старите книги са преместени на тавана. В читалището на слепите в центъра на София на 250 квадратни метра се помещават печатница и брайлова библиотека с 2700 заглавия.

"Не са много заглавията, но томовете са много. За илюстрация да ви кажа, че една книги като "Война и мир" са 36 брайлови тома. 36 такива и отнема много пространство, за да ги складираме", заяви пред БНТ Йордан Младенов, председател на Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928".

Печатницата на читалището разполага с нова техника и може да увеличи заглавията в брайловата библиотека.

"Обаче нашите помещения не са разтегателни и нямаме къде да съхраняваме новите книги, които издаваме", добавя той.

"По стелажите се виждат на места свободни места, но те не са свободни. Те са свободни, защото тези книги в момента са при читатели. Става почти невъзможно да се помещават нашите книги тук", каза Петкана Ботева, библиотекар в Националното читалище на слепите "Луи Брайл 1928".

От Столичната библиотека им помогнали с помещение, но и то вече е пълно. Въпреки че електронната библиотека на читалището на спелите е доста по-богата от брайловата, Ваня предпочита да усети книгата.

"Това е най-емоционалното четене и най-близко до четенето с очи. Преживявам книгата лично аз", заяви Ваня Димитрова.

"Брайлът е така истинският ключ към грамотността, защото едно е да чуеш синтетична реч от компютъра, друго е директно да прочетеш", добавя Йордан Младенов.

За да не спират да печатането на брайлови книги от читалището призовават институциите да им помогнат с допълнително помещение.

"Нямаме претенции да бъде в центъра на София. Може и да е по-отдалечено стига да има достъп до него с автомобил".

Брайловиите книги в София се разнасят с автомобил. А в страната незрящите читатели ги получават по пощата.