В реален "Параграф 22" влезе казусът със самосрутилата се къща в Стария Пловдив. Инцидентът се случи на 24 април и до ден днешен улица "Васил Кънчев" пред №2 е затрупана с отломките, предава Plovdiv24.bg

Сградата е част от групов паметник на културата и разчистването не може да се направи доброволно и самоволно от собственика, а само с изрично разрешение и в присъствието на представители на няколко институции, сред които експерти от  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

За случая важи с пълна сила екзестенциалния въпрос "Кое е първото - кокошката или яйцето?", т.е. нужно е да се изясни какъв е редът за изпълнение на процедурата и представител на коя институция трябва да поеме инициативата. За какво става дума? 

В кметството на район "Централен" чакат разписана заповед от голяма община. Голяма община пък може да пристъпи към административни действия, ако има предписание от Общинския инспекторат, тъй като улицата е публична общинска собственост. ПОИ обаче не може да направи нищо, защото падналата къща е част от групов паметник на културата и, при задействането на чл. 195 и чл. 196 от ЗУТ, се прилагат разписаните в Закона за културното наследство за мерки и процедури. 

Разковничето за излизане от омагьосания кръг е констативният протокол със 7 задължителни предписания, издаден от междуведомствена комсия още през ноември 2020 г. 

В документа се указва собственикът на сградата да изготви и представи в НИНКН - МК пълно архитектурно заснемане, придружено с графична част - планове, разрези, фасади детайли и/или шаблони, текстова част и фотодокументация, които като обем и съдържание са достатъчни за последващо изпълнение на пълна реконструкция на сградата. 

Специално внимание се обръща при проучване на сградата да се изследват и документират следите от оригиналния цвят/цветове и декорация по фасадите и в интериорите; оригиналните елементи и фрагменти от сградата. Изисква се в документацията към архитектурното заснемане да се дадат специални указания кои от тях да се запазят при демонтиране. В заснемането е трябвало да се включат дървените колони на портика с базите, декоративните тавани и парапети; профили на дограма, вратите с касите, профили покрай щата на таваните.

Комисията нарежда при разработване на инвестиционния проект да се предвиди възстановяване на автентичния архитектурен образ на сградата, включващ  декоративни орнаменти от интериора и от екстериора и дограмата в обем и съдържание съгласно Наредба № 4 от 21 декември 2016 г. за обхвата и съдържанието на документации за извършване на консервационно-реставрационни дейности на недвижими културни ценности. 

Изрично се казва, че демонтажът на сградата може да се извърши само след извършване на гореизброените дейности и след като се представят в район "Централен плановете за безопасност и здраве, за управление на строителните отпадъци и за организация на движението. 

Предписва се на базата на архитектурното заснемане да се изготви проект за пълна реконструкция на сградата и да се внесе за съгласуване в НИНКН, а в срок от 14 дни след съгласуването с института - документацията да се внесе в район "Централен" за одобряване.

Всички документални дейности от предписанието са извършени, но премахването на опасната сграда и възстановяването й в автентичния вид така и не е случило. Причината е изискване на НИНКН за 100-процентова еднолична собственост. И тук има голямо "но", което се изразява в едни 27 квадратни метра, актувани като общинска собственост. Одобреният от НИНКН проект е за издигане на сградата в първоначалния й вид отпреди Чирпанското земетресение през 1928 г. Къщата рухва при големия трус и тогавашните собственици я възстановяват частично. Общината отчуждава падналата част и я приобщава към уличната инфраструктура. 

Собственикът е поискал да откупи въпросните 27 кв.м. по най-висока пазарна цена, но предложението не е придвижено от администрацията в предишния мандат към Общинския съвет. Очевидно, сега се чака решението за общинската собственост, за да се продължи с реализирането на проекта за самата сграда и разчистването.

Докато се случи това, улица "Васил Кънчев" пред № 2 ще продължи да е непроходима. Съседите пък да пият една студена вода.