На 29 септември /неделя/ от 11 часа на алея "Перистери“ в Парка на Младежта ще се проведе Парад на домашните любимци. Инициативата се организира от Общинската фондация "Русе – град на свободния дух“ в партньорство с Общинския приют за безстопанствени животни, Екомузей с Аквариум – Русе, част от Регионалния исторически музей, и различни русенски фирми, приятели на животните и техните стопани.

Поканени са за участие всички русенци, които се грижат за домашен любимец, без значение от вида му. Идеята на организаторите е паркът да се превърне, дори само за няколко часа, в сборен пункт на любителите на животните от града и участниците и гостите на събитието да се насладят на разнообразието от животински видове. За всички присъстващи ще има подаръци, лакомства и изненади.

Общинският приют за безстопанствени животни ще продължи своята акция по осиновяване на кучета и ще очаква русенци на поредната среща с техните питомци. Целта е да бъде насърчено осиновяването на кучета и да бъде популяризирана адекватната грижа за тях. Желаещите ще могат да се срещнат с някои от четириногите приятели от приюта, да ги гушкат, да ги разходят и при желание - да ги осиновят по установения за това ред. В специална кутия за дарения всеки ще може да допринесе за различните каузи на Общинския приют, посветени на грижата за кучетата и котетата.

Уредникът в отдел "Природа“ на Регионалния исторически музей Венцеслав Петков ще разкаже за екзотичните животни в дома и в природата. Екомузеят с аквариум ще има обособен кът, където всеки любопитен ще може да разгледа предоставените от музея материали и да получи  информация за екзотичните животни, които може да се отглеждат в домашни условия. Венцеслав Петков ще сподели интересна информация за екзотичните видове, които все повече русенци се впускат да гледат в домовете си и за отговорността човек да се грижи за домашен любимец.

Събитието ще предложи много забавления за малки и големи, томболи с награди и качествено време сред съмишленици и любители на животните. Веселбата ще започне в 11 ч., когато под мотото "Всички животни са прекрасни!“ ще стартира конкурс в два раздела. Първо ще се представят животните, различни от кучета. Техните стопани ще разкажат как се грижат за тях, какви са особеностите в отглеждането им, какви интересни моменти имат заедно. По време на дефилето публиката ще може да избере своя любимец и да гласува за него в специално обособена кутия. След като журито определи победителите, ще се представят стопаните с техните кучета. Те ще са разделени според големината им, съответно малки породи – до 10 кг, средни – от 10 до 20 кг, и големи породи – над 20 кг.

Участниците ще дефилират със своите любимци, ще отговарят на въпроси и ще представят уменията им. Журито ще излъчи награди в категориите "Най-красиво куче на конкурса" – оценява се екстериор, който се доближава най-много до характерния за породата, "Специални умения на домашния любимец" – представяне със специална дресировка, забавен номер или умение, изпълнение на различни команди, "Интересна прилика между стопанин и любимец" – оценява се прилика в поведението между стопанина и неговото куче или забавна прилика във външния вид, чрез аксесоар, дреха и др.

В категория "Любимец на публиката“ наградата ще е една и тя ще бъде определена след гласуване от присъстващите на събитието. Конкурсът няма професионален характер, но важно условие за участие е кучетата да имат паспорт или ваксинационна здравна книжка, които да се представят от собствениците им в деня на събитието.

Като най-разпространен домашен любимец кучетата ще получат най-голямо внимание. Поведенческите специалисти от Фондация "По пътя с кучешките лапи“ ще представят новаторски подход за създаване и поддържане на здрава връзка между човека и неговото куче, ще разкажат за кучешките емоционални състояния и как по лесен начин стопаните да ги разбират и управляват.Детски кът ще очаква малчуганите, където те ще могат да оцветяват картинки с различни животни, както и да получат подарък и рисунка на лицето със своето любимо животинче.

Собствениците на домашен любимец могат да се запишат за участие в парада до 25 септември /сряда/ на имейл rusefreespiritcity@gmail.com. С предварителното записване си гарантирате, че ще има място за вас и вашия любимец в зона "Кучета“, зона "Котки“ или зона "Екзоти“. Записвания ще се приемат и в деня на събитието от 10 до 10:30 часа, но само ако има останали свободни места в съответните зони. За допълнителни въпроси желаещите да се включат могат да звънят на телефон 0897/917 474.

По време на събитието ще се представят още "Естетик салон за домашни любимци“, зоомагазините "My Beasty“, "Our Pets“, марката храни "Husse“, "Нечовешки магазини“ и Ветеринарна амбулатория "Дай пет“.

Парад на домашните любимци се осъществява с финансовата подкрепа на "Холеман България“ ЕООД, "Тива Плюс“ ЕООД и euShipments.com.