Панорамна вишка "Лиса гора“ с внушителна гледка към Пирин и две гръцки планини откриват край село Могилица  на 6 юли. Това съобщи за "Фокус“ Аделин Колев, който заедно с Данаил Хаджиев са създатели на Туристическо дружество "Крепостта Могилица“.

"Идеята за панорамната вишка "Лиса гора“ е отпреди 7 години и оттогава постепенно с помощта на наши приятели и съмишленици, както и хора, които имат отношение към развитието на туризма в региона, успяхме да направим въпросното съоръжение. Мястото, на което е изградена е връх Лиса гора, който е висок 1424 метра и се намира между селата Могилица, Бориково и Арда. Върхът е самостоятелно издигащ се чрез кота и видимостта от него е в радиус от 360 градуса. Виждат се много голяма част от високите Западни Родопи, най-южната точка на България, връх Вейката, наред и с най-високия връх в целия дял Орлицата. При хубаво време се виждат още три различни планини – Пирин планина, вижда се планината Пангеон в Гърция и планината Палякро. Уникална е видимостта. Виждат се общо 22 населени и ненаселени села и махали в околността, което прави вишката един много интересен обект. По наша преценка с колегата ми Хаджиев, тя ще бъде една от най-интересните нови сензации за района от Горното поречие на река Арда“, поясни Колев.

По думите му, панорамната вишка ще бъде мястото с най-добри изгреви и залези в района. Създателите й се надяват това да бъде един лост, който ще привлича още повече хора в Горното поречие на река Арда.

"Официалното откриване на панорамната площадка "Лиса гора“ ще бъде с поход, който ще започне от 9:30 часа на 6 юли от центъра на село Могилица. Другата опция хората да се качат на това вълшебно място е с джипове, които могат да наемат срещу заплащане отново от центъра на Могилица и те да ги извозят до върха. На откриването ще разкажем на гостите за историята за създаването на обекта и заедно ще се насладим на красотите, които се виждат от там. Така ще поставим едно ново начало в района за повече посещения и да предизвикаме по-голям интерес от страна на хората. Искаме с този обект да привличаме още повече туристи и има защо, тъй като от съоръжението се открива внушителна панорама“, каза още Колев.