Кметът на Община Разград Добрин Добрев покани жителите и гостите на Разград на 22-рото издание на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти. "Това е своеобразна кулминация в културния ни календар, с което  Община Разград много се гордее и сме щастливи, че през годините се превърна в традиционно многообразно и колоритно събитие, което привлича участници от всички континенти“ – заяви Кметът Добрин Добрев.

Панаирът на киселото мляко тази година ще се проведе от 21 до 23 юли. Разград ще има гости от почти всички континенти на Земята – само без Антарктида и Австралия.

На вечерните концерти в трите панаирни дни ще танцуват представители на 10 държави: Турция, Румъния, Грузия и Кипър от Европа, Уругвай от Южна Америка, Мексико от Северна Америка, Китай и Тимор Лесте от Азия и Коморски острови от Африка. В концертите участват и български състави.

Тази година с нов концерт ще гостува на разградската публика Фолклорен ансамбъл "Тракия“, ще видим и част от разградските състави: Капански ансамбъл с формациите ДТА“Лудогорче“ и СФ“Лудогорска младост“, състави към НЧ“Напредък 1901“, ДТШ“Хорце“ и Градски мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД.

На тазгодишния панаир ще има чуждестранно участие и сред занаятчиите. Заявление е подал майстор на бижута от кристали и метал от Перу. 

110 са занаятчиите, чиито произведения ще видим по щандовете в централната част на града. Сред занаятите са: художествена обработка на дърво, обработка на тъкани, изработка на накити, художествено леене, керамика, плетива, дърворезба, плъстене, декупаж и декорация, изработка на национални кукли, изработка на национални костюми, иконопис, моделиране на кукли от пясък, изработка на декоративни свещи и сапуни и много други. Занаятчиите са от всички краища на страната: Хасково, Стара Загора, Троян, Елхово, Бургас, Варна, Казанлък, Русе, Габрово, Сливен, Разград и други.

На търговските щандове ще представят своя продукция и 11 производители на мляко и млечни продукти. Те ще участват в конкурс за най-добър производител на млечни продукти под надслов "Баш Майстор“. Продуктите, които са произвели, ще се оценяват от професионално жури, но ще има и награда на публиката.

Щандове ще имат и трима производители на месни продукти, както и още 20 производители на други хранителни стоки: мед и пчелни продукти, тахан халва, ядки, сушени плодове, подправки, конфитюри, лютеници, разядки, ябълков оцет, биошафран и други. На 8 щанда ще се продават билкови масла и козметика, както и зеолит.

Както на всички организирани през последните години от Община Разград събития се предоставя безплатно площ за представяне на каузите на няколко благотворителни организации и сдружения. Тази година това ще са: Сдружение "Жанета“, Център "Подай ръка“, Сдружение "Диабет“, каузите "Заедно за Ачо“, "Приятели на Антония Марчева“.

Официалното откриване на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти е в 18,30 ч. на 21 юли. В програмата са включени и традиционните събития: изборът на Кралица на киселото мляко ще е в първия ден, във втория ще се проведе Детска работилница "Първи стъпки в занаята“.

По време на Панаира ще ни гостува тричленна делегация от молдовския град Стаучени. Припомняме, че на заседание на Общинския съвет бе одобрено Споразумение за партньорство и сътрудничество между побратимените градове и побратимяване между Кметство Стаучени(Община Кишинев) и Община Разград. Церемонията по подписване на Споразумението ще се проведе на  22 юли. Делегацията от Стаучени се води от кмета Александр Ворнику, в нея участват и двама общински съветници.

Сред официалните гости на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти ще е и председателят на УС на Националната секция на CIOFF България Емил Павлов. От 2011 г. разградският Панаир е с престижния статут "Международен Фестивал на CIOFF“, първоначално за 10 години, а през 2021 г. статутът от акредитираната към Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО бе продължен за още 10 години.

"Заповядайте на Панаира на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и занаяти!  Горещите юлски дни ще са изключително цветни и интересни, жителите и гостите на Разград ще се насладят на множество събития, ще имат възможност да си купят продукти от занаятчии и производители на хранителни продукти, ще видят и прекрасни концерти.“ – завърши Кметът Добрин Добрев.

Вечерните концерти ще се излъчват в реално време от телевизия КИС 13 в интернет, както и на сайта на Община Разград.