Паметта на "железния защитник“ и почетен гражданин на Велико Търново Трфин Иванов почетоха днес в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус“. На 13 февруари 2024-а се навършват осем години от кончината на великия футболист.

Преди по-малко от час на стадион "Ивайло“ в сраропрестолния град бе отслужена панихида, поднесени бяха и цветя на паметната плоча на Туньо. Близки, приятели, футболни и спортни деятели си спомниха за Трифон Иванов, сред тях бяха неговите съотборници в националния ни отбор Христо Стоичков, Красимир Балъков, Бончо Генчев.

Цветя поднесоха също заместник-кметът проф. Георги Камарашев и директорът на ОП "Спортни имоти и прояви“ Петко Павлов.

Трфион Иванов губи живота си на 13 февруари 2016-а година. За националния отбор на България Иванов има 76 мача. Той е титуляр на "лъвовете“ на Световното в САЩ. Паметен остава гола му за победата срещу Русия с 1:0 през 1997 г., с който се класираме на Мондиала във Франция.

Трифон Иванов е юноша на Етър Велико Търново, а след това отива в ЦСКА. Следва трансфер в Бетис, а "Туньо“ играе още за швейцарския Ньошател Ксамакс и за австрийските Рапид Виена, Аустрия Виена и Флоридсдорфер АЦ.

В памет на Трифон Иванов община Велико Търново ежегодно връчва награда на млад футболист от школата на Етър, а новият футболен терен до Спортно училище "Георги Живков“ вече носи името му.