В  кюстендилското село Раждавица ще запалят реставрираната 100-годишна фурна, в която да опекат омесените обредни пити, посветени на утрешния празник – Голяма Богородица. Това съобщи за "Фокус“ Борислав Крумов, председател на Сдружение "Роден край“. Събитието ще започне от 8.00 часа в двора на Центъра за занаяти в селото.

"Денят преди Голяма Богородица се обръщаме към традицията - обичаят "Панагия“ или приготвяне на хляба, с който Христос нахранил учениците си. Въздигането на хляба, представя българската православна традиция и изкуство. Ден преди "Успение Богородично“ се представя обичай по замесването на богородичния хляб и изпичането му в старинната фурна“, обясни Борислав Крумов.

Най-възрастната жена в семейството учи и предава тайната на правенето на хляб на по-младите. Питите ще бъдат замесени с мълчана вода, която ще бъде донесена от аязмото на Свети Йоан Рилски. "Всеки може да се включи с домашно приготвени изделия, които да изпечем заедно във фурната. Майстор  -хлебар, ще разкаже за тайната на вкусният селски хляб“, допълни Борислав Крумов.

Венцеслав ИЛЧЕВ