Хората в благоевградското село Падеш събират подписка срещу разширяването на дома за възрастни хора с деменция. Местните жители са притеснени, че няма достатъчно яснота какво точно ще се прави при реконструкцията на социалния дом и от слуховете, че там ще бъдат настанени и наркозависими.

Над 150 души от село Падеш са подкрепили подписката срещу разширяване на дома за възрастни хора с деменция. Проектът е на стойност 4 милиона лева. Предвижда модернизиране на съществуващата сграда и построяване на още три. Социалният дом се намира в идеалния център на селото, където е и единствената детска площадка, а местните хора са разделени в позицията "за" и "против" проекта.

"Пишеше, че ще се разширява вътре у самия дом, а сега излиза, че ще се вземе тука къде е здравната служба, улица ще се затваря и сме против", каза Валери Върколачки.

"Трябва да има грижа за възрастните хора и е по-добре, когато има повече домове", смята Стояна Атанасова.

"Притеснява ме това, че тук ще бъде отнет ценен терен. Ние не сме против проекта, който общината иска да изгради тук, а мисълта ми е, че може да бъде на друго място, където има огромно пространство, има свободна площ, незаета и там може да се разширява", каза Виолета Секулска.

На среща с жителите кметът на Благоевград Методи Байкушев обясни, че сградата на бившето училище, която предлагат местните хора, е проучена още в началото, но тя нямало как да бъде пригодена за извършване на социална дейност. Кметът обеща, че детската и спортната площадка в Падеш ще бъдат модернизирани. В селото се носят и слухове, че след разширяването на дома там ще бъдат настанени наркозависими.

"Един вид комуна, да го кажем по-направо. Ще стане тук много по-лошо за населението, то толкова има и хора", коментира Йордан Кокалков в ефира на БНТ. 

От общината в Благоевград заявиха, че разпространените слухове категорично не отговарят на истината, а в новопостроените сгради ще бъдат настанявани само възрастни хора с деменция. Предстои проектът да бъде внесен в Министерството на труда и социалната политика.