Втора дата за приемен изпит за специалност "Актьорство за драматичен театър" обявява катедра "Естетическо възпитание" към Педагогическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Изпитът ще се проведе на 30 септември от 10:00 ч. в Учебния театър на университета, съобщи доц. д-р Борян Янев – заместник-ректор на висшето училище.

От университета припомнят, че от 2023 година кандидат-студентите могат да бъдат приемани с оценка от Държавен зрелостен изпит за професионална квалификация по "Актьорство за драматичен театър“, както и чрез резултати от изпита за придобиване на професионална квалификация.

От Педагогическия факултет на ПУ подчертават, че художествени ръководители на новия клас за учебната 2024/2025 г. ще бъдат доц. д-р Петър Одажиев и доц. д-р Валерий Пърликов. Те ще работят в сътрудничество с екип от изтъкнати специалисти в областта на сценичните и екранните изкуства. Програмата предлага възможности за специализации и лабораторни изследвания в съвременните изкуства с фокус върху практическата работа и иновациите.

Студентите ще имат възможност да избират между специализации в магистърските програми на Пловдивския университет: "Актьорство за музикален театър“ и "Кино и интерактивни медии“, като първата е уникална за България.

В хода на обучението студентите ще участват в редица работни ателиета с утвърдени професионалисти като: Деян Донков – "Работа на актьора в киното“; Аня Пенчева – "Подготовка за роля в камерни театрални постановки“; Яна Маринова – "Актьорът в телевизионната драма“; Николай Урумов – "Изграждане на комедийния образ“; Проф. д-р Велимир Велев – "Интерактивен куклен театър и клоунада“; Владимир Михайлов – "Актьорското майсторство в мюзикъла“.

Студентите ще имат възможност да се представят на сцените на различни театри като Драматичен театър – Пловдив, Театър "Сълза и смях“ – София, и други. Програмата включва и участие в международни фестивали като Международния студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански“ в Стара Загора.

Към специалността функционират две сценични лаборатории – Творческо ателие "АРТЕ“ и Ателие "Спонтанна креативност“, които предоставят възможности за практическа и теоретична работа в областта на съвременните сценични изкуства.

Програмата следва дългогодишните традиции на обучението по актьорско майсторство в България. Обучението е осем семестъра, като таксата на семестър е 330 лв. Студентите могат да кандидатстват за стипендии, като се извършва мониторинг на възможностите за финансова помощ в областта на сценичните изкуства.