В Пловдив, където модернизацията на градския транспорт изглежда като мисия невъзможна, новата система за електронно таксуване се превръща в поредната глава от сагата на проваления Транспортен проект. Вместо да се движи към развитото и модерно бъдеще, изглежда, че градът на тепетата продължава да се върти в омагьосан кръг от неосъществени от местната управа планове и нереализирани идеи, изразиха острото си недоволство в позиция общинските съветници от "Продължаваме Промяната-Демократична България“. 

Сумата от 12,5 милиона лева, инвестирана в тази инициатива, трябваше да доведе до по-прозрачни приходи, по-удобно обслужване и цялостна модернизация на транспортната система. Вместо това, градът на тепетата се сблъсква с поредното отлагане, което поставя под въпрос способността на местната управа да реализира ключови проекти. 

Ресорният зам.-кмет Савина Петкова и екипът ѝ бяха обещали пилотно стартиране на системата през лятото и пълното ѝ внедряване до септември 2024 г. Тези обещания обаче вече звучат кухо, като липсата на ясна комуникация с гражданите само засилва опасенията за потенциален хаос при евентуалното въвеждане на системата. 

Допълнителни въпроси възникват относно съдбата на вече инсталираното оборудване в автобусите по линии с прекратени договори за обслужване. Липсата на цялостна концепция за управление на транспорта прави ситуацията още по-неясна, като гражданите остават в неведение за бъдещите планове на общината. 

Забавянето на новата система за електронно таксуване е поредният симптом на сериозните проблеми в управлението на транспорта в Пловдив," коментират от ПП-ДБ-Пловдив. "Това не е просто технически въпрос – това е провал в комуникацията, координацията и визията на общинската администрация“, считат те. 

Градът заслужава по-добро, настояват съветниците. Пловдивчани имат право на ефективна и модерна транспортна система, която отговаря на стандартите на XXI век. Без бързи и решителни действия от страна на общината, проектът рискува да се превърне в поредната "черна дупка," поглъщаща милиони без реална полза за гражданите, оставяйки ги със счупени автомати по спирките, неработещи табла и неизпълнени обещания, категорични са от групата на "Продължаваме Промяната-Демократична България“.