Ръководството на ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“ и представител на  ШУ “Епископ Константин Преславски“ представиха пред Кмета Добрин Добрев и заместник-кмета с ресор "Хуманитарни дейности“ Елка Неделчева добра практика на партньорство между двете образователни институции. На срещата присъства и началникът на Регионалното управление на образованието Ангел Петков. Това съобщиха от Община Разград. 

Директорът на Езиковата гимназия Ивелина Христова подписа договор за практическа подготовка на студенти от ШУ “Епископ Константин Преславски“ във връзка с придобиване на професионална квалификация "учител“. От страна на Шуменския университет той ще бъде подписан от ректора проф. д.н. Наталия Витанова.

Договорът се подписва на основание Наредбите за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация "учител“ и за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и други педагогически специалности. Продължителността му е 1 учебна година, влиза в действие от 1 октомври 2024 г.

Според него разградската Езикова гимназия става база за провеждане на етапи от практическата подготовка на студентите за придобиване на професионална квалификация: хоспитиране, текуща педагогическа практика и стажантска практика. Студентите ще присъстват в определени часове на учители-наставници, а след това ще проведат и свои уроци с техните ученици. На този етап са определени двама учители-наставници по учебния предмет "биология“ – Пламенка Николова и Румяна Филева, но впоследствие те могат да се увеличат.

"ПГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ е първото училище в Разград, което става база на Шуменския университет, надявам се, че това ще се мултиплицира и защо не и в основно училище да има стажантска практика“ – заяви Ивелина Христова.

Гл. ас. д-р Клаида Дойчинова изрази надежда, че между двете образователни институции ще се получи добро сътрудничество, тъй като в Шуменския университет има доста студенти от Разградска област и те също ще са доволни от тази възможност.

Началникът на РУО Ангел Петков също обяви подкрепата си за тази инициатива, като припомни, че преди 20 години Междуучилищния център е бил база на ШУ и практиката е била успешна.

Кметът Добрин Добрев поздрави ръководството на Езиковата гимназия за инициативата и заяви, че вижда в реализацията й и възможност за повишаване привлекателността на учителската професия и за предизвикване на интерес и сред учениците от гимназията към нея. Необходимостта от подготвени кадри за образователната система бе коментирана обстойно и с тревога от всички участници в дискусията.

Кметът увери и представителя на ШУ, че инициативата има потенциал, защото висшето учебно заведение влиза в едно от най-добрите училища в Разград, където се поддържа много добро ниво през целия гимназиален етап. Г-н Добрев бе категоричен, че местната власт оказва подкрепа и на общинските, и на държавните училища, особено по  отношение на подобряване на материално-техническата база, той увери, че общинската управа ще продължи да оказва съдействието, което може да окаже на образователните институции.