Опасно горещото време е предпоставка за възникването на горски и полски пожари, предупреждават от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде кореспондент на "Фокус“. От там уточняват и, че за днес 19 юли /сряда/ индексът за пожароопасност показва максимална степен /червена/ и много висока степен /оранжева/ за части от териториите на областите Велико Търново, Плевен, Русе, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Благоевград, което съчетано с очакваните високи температури и обявения "оранжев код“ за опасно горещо време е предпоставка за възникването на горски и полски пожари.

"В последните няколко дни трайното повишаване на среднодневните температури в страната води до значително засушаване, което съчетано и с интензивно извършващата се стопанска дейност създават реални предпоставки за възникването и развитието на многобройни и бързо развиващи се пожари в реколтата, в пасищата, лесонепригодните площи и горския фонд.

По този повод са дадени допълнителни указания до регионалните дирекции на пожарната за повишаване готовността при възникване на извънредни ситуации. За метеорологичната прогноза в областите с обявен оранжев код са уведомени и директорите на областните дирекции на МВР“, съобщават от Областна администрация – Велико Търново.

Областният управител инж. Георги Гугучков апелира гражданите на областта да бъдат внимателни.