Към 18.30 часа отвориха за движение в двете посоки ГКПП "Дунав мост 2“, след като протестиращите румънски фермери са вдигнали блокадата на пътя, в румънска територия в района на надлеза, отвеждащ към граничния пункт на влизане в България. Това съобщи специално за "Фокус“ Васил Бенов, изпълнителен директор на смесеното българо-румънско дружество, стопанисващо моста.    

Близо час и 45 минути бе блокирано движението на пункта на вход и на изход, а на вход към България от Румъния, той остана затворен за повече от шест часа, уточниха от дружеството.

Към този час протестиращите, уточни Бенов, по информация на румънските си колеги, са освободили пътното платно и са премахнали от него тежката селскостопанска техника. Това е дало възможност да се възстанови нормалното преминаване в двете посоки на гранични пункт.

Опашката към моста и граничния пункт, от българска страна тази вечер е близо 2,5 км, но ситуацията е динамична и променяща се, допълни Васил Бенов.

Недоволни превозвачи и земеделци протестират трети ден в Румъния. Протести има па почти всички централни магистрали в Румъния и на практика са блокирани основните пътни  артерии в Румъния от протестиращи, допълни Бенов.

Няма към момента информация дали в почивните дни протестите в района на ГКПП "Дунав мост"  в Румъния на превозвачи и земеделци ще продължат, допълни Бенов.

БТА, цитирайки румънската медия Диджи 24, съобщава че от 10 януари румънските превозвачи и фермери блокиратдвижението в Букурещ и в още няколко града в Румъния. Демонстрантите настояват за таван на застраховката “Гражданска отговорност" от 5000 леи (2000 лв.); съкращаване на времето за преминаване на границата; надбавки за настаняване и храна; задължение за заплащане на времето за чакане на камиони при товарене/разтоварване над 2 часа. 

Ирена Данаилова