Днес точно в 13часа отвориха границата със Сърбия при прохода "Кадъ боаз“. В прохода от двете страни на граничната бразда в продължение на три дни ще се проведе 21-я международен едноименен събор, предаде репортер на "Фокус". Между граничните села българското Салаш и Ново корито в Сърбия, среща си дават приятели от цяла Сърбия и България. Организатори на събора са Община Белоградчик и Община Княжевац.

Международният събор започна днес на обяд с отварянето на границата, а утре от 10:00 часа е официалното откриване, съобщават от община Белоградчик.

Организаторите са подготвила богата културна програма, каза за "Фокус“ кметът на Белоградчик Борис Николов и допълни, че утре сутрин събора ще започне с официална церемония по отваряне на границата и водосвет отслужен от видинския владика Даниил и поднасяне на цветя на паметника на приятелството и добросъседството межде двата славянски народа. На сръбски и български с "Добро дошли“ и "Добре дошли“ кметовете на Княжевац и Белоградчик ще поздравят участниците в събора. На открита сцена ще бъде даден старт на концертната програма, която ще продължи до 24 часа. Публиката ще може да аплодира една отсвоите любими фолк певици Рени.

Десетки щандове от двете страни на границата ще предлагат местни произведения, ръчна изработка, селскостопанска продукция, местни храни и различни стоки. Бирариите и скарите са неизменна част от събора и те ще задоволят и най-претенциозните кулинари.

Очакванията на организаторите е тази година в международния събор да участват над 30 хиляди души.

Съборът на "Кадъ Боаз" е най-големият международен събор на Балканите. Той е традиционен и за първи път news pic 2
© Фокус
Отвориха границата със Сърбия при прохода "Кадъ боаз“, очакванията за три дни да я преминат над 30 000 души
се провежда през 1925 г., припомня историята  му Даниела Иванова, секретар на читалище “Развитие“ в с.Салаш. Тя допълва, че до началото на 60-те години неговото провеждане е ежегодно, с малки прекъсвания, след което е преустановено. Възстановен е през 2002 година. През 2007 година до граничната бразда от българска страна е издигнат паметник, на който на български и сръбски е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя"

От Община Белоградчик, допълват, че границата ще се преминава само с лична карта и тя ще бъде отворена от двете страни на прохода "Кадъ Боаз“ съответно: на

21 август /петък/- от 13.00 часа  до 23.00 часа; на  22 август /събота/- 10.00 часа, когато е официално откриване на събора -до 24.00 часа и на 23 август  /неделя/ - от 10.00 часа – до 23.00 часа.