Отворено писмо по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, 27 януари, изпрати кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова до Н. ПР. Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в Република България, съобщиха от пресцентъра на община Ловеч.

В него се казва:

"В деня, в който почитаме жертвите на Холокоста, аз съм дълбоко развълнувана и съпричастна към всеки геноцид. Ние, гражданите на Ловеч, имаме изострена чувствителност към всякакъв вид историческа несправедливост и човеконенавистна политика. Затова работим постоянно за изясняване на истината за недалечното минало.

Навярно това се дължи и на факта, че тук се е намирал един от най-жестоките концлагери по времето на комунизма, наречен "Слънчев бряг“ (1959-1962 г.).

Времето тече и спомените избледняват, но наше морално задължение е да знаем и да не забравяме. Затова правим всичко да не се повтарят за бъдещите поколения онзи непоносим ужас.

Наш общ дълг към еврейската общност е да помним историята и да се противопоставяме на антисемитизма. В лицето на Община Ловеч имате верен съюзник в тази борба.“