Около 100 дка широколистна гора е спасена от пожари край свищовското село Ореш. От Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ уточняват, че през денонощието на тел. 112 са регистрирани четири сигнала за горящи отпадъци и сухи треви. Тези за Ореш са получени около 13:30 часа следобед и след 3:00 часа през нощта. И двата инцидента са предизвикани от човешка небрежност.

В района на свищовското село Българско сливово огънят от самозапалило се ел. табло се е пренесъл и върху сухи храсти. Пожарът е регистриран малко преди 15:30 часа. Унищожени са две ел. табла, три електромера и 20 метра ел. кабели. Спасени са три сгради на улица "Ивайло“. В гасенето са участвали пожарникари от Свищов и доброволци от селото, които са използвали и три трактора.

През денонощието са горели още и отпадъци в полскотръмбешкото село Обединение /спасени са две сгради/.

"Фокус“ припомня, че през миналата седмица край село Ореш горя голям пожар, който нанесе и сериозни материални щети. За щастие пострадали и загинали хора няма. Пламъците обхванаха около 2600 декара пасища, обработваема и необработваема земя, около 200 декара широколистна гора, една обитаема и две необитаеми жилищни сгради, десет стопански постройки, един автомобил, бали сено и дребни домашни животни, трима граждани бяха евакуирани, а един откаран в Спешна помощ - Свищов обгазен.

В ликвидирането на пожара се включиха служители и техника от районните служби на пожарната в Свищов, Велико Търново, Павликени, Полски Тръмбеш, сектор СОД, доброволни формирования от община Свищов, "Свилоза“ АД, "Сортови семена“ – Свищов, "Капелов“ ООД, трактори, водоноски и жители от селото.

От РД "ПБЗН“ – Велико Търново призовават да бъдем изключително внимателни и отговорни в действията си, с цел опазване на природните ресурси, живота и имуществото на гражданите в пожароопасния сезон.