Продължава развитието на спора между бивш доставчик на електроенергия Кумер ООД и ВиК - Шумен. С Определение на Апелативен съд - Варна беше обезсилена издадена обезпечителна заповед, съгласно която бяха дадени задължителни указания на ЕРП Север за спиране на действията по преустановяване на електрозахранването на обектите на ВиК - Шумен ООД, предизвикани от искане на техен предходен доставчик Кумер ООД, съобщиха от Енерго Про.

Отмяната на обезпечителната мярка е предпоставка за възобновяване на процеса по прекъсване на захранваните обекти. В опит да помогне за разрешаване на проблема, въпреки че не е страна по казуса, ЕРП Север сигнализира отново отговорните институции Български ВиК Холдинг, МРРБ, Министерство на енергетиката, КЕВР, ДАНС, Областна администрация - Шумен, Община Шумен, РД Пожарна безопасност и защита на населението с копие до ВиК Шумен.

Същевременно операторът на мрежата в Североизточна България изказва загриженост за клиентите, които ще бъдат засегнати от неуредените финансови отношения между Кумер ООД и ВиК - Шумен. Очакванията са отговорните адресирани институции и дружества да предприемат необходимите мерки за окончателно разрешаване на казуса в полза на всички засегнати страни.