Областният управител на Стара Загора Ива Радева отмени заповедта на кмета на Гурково Мариан Цонев за преместване на избирателна секция и я определи като незаконосъобразна, предаде репортер на "Фокус". От решението й става ясно, че кметът Цонев трябва да определи друго помещение за разполагане на избирателна секция № 243700003, а не в ромската махала. 

"С писмо изх. № АК-02-10/31.08.2023 г. Областният управител на област Стара Загора е изискал административната преписка, предхождаща издаването на заповедта, ведно със становище по изложените в жалбата твърдения. В отговор с вх. № АК-02-/01.09.2023 г. в Областна администрация Стара Загора, Кмета на Община Гурково е изразил становище, с изложени мотиви. Съгласно същото, кметът на община Гурково счита жалбата за неоснователна и моли същата да бъде оставена без уважение. Към същото не е приложена изисканата с горецитираното писмо на Областния управител административна преписка по издаване на обжалваната заповед. След като се запознах с жалбата и представеното от кмета на община Гурково становище установих, че жалбата е подадена пред компетентния орган съгласно чл. 8, ал. 4 от Изборния кодекс /ИК/ във връзка с Указ №146/31.07.2023 г. на Президента на Република България за насрочване на избори за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г. Със Заповед №З-273 от 29.08.2023 г. Кмета на община Гурково е определил адресите на избирателните секции на територията на община Гурково за произвеждане на насрочените за 29 октомври 2023 г. избори за общински съветници и за кметове. Съгласно съдържанието на заповедта на територията на общината са определени общо 9 избирателни секции, като за избирателна секция №243700003 е определен адрес: гр. Гурково, ул. "Латинка“ №13А (Младежки клуб). От изложените мотиви на кмета на община Гурково не става ясно, кое налага промяната на адреса на избирателна секция №243700003, която традиционно и на всички предходни избори се помещава в центъра на града, в Средно училище "Христо Смирненски“- гр. Гурково. Не са посочени основания, налагащи преместването й на нов адрес", пише в решението на Ива Радева.

Мотивите й са, че разполагането на избирателните секции следва да бъде в обществени държавни или общински сгради, освен ако в населеното място или в обособения квартал няма държавна или общинска сграда или тя е крайно неподходяща за използване за нуждите на изборния процес. "От становището на кмета може да се направи извода, че сградата в която е ситуиран Младежки клуб представлява общинска собственост, но липсват каквато и да е доказателства относно характеристики на помещението /площ, достъпност и т.н./, съответно не може да се направи извод, че същото отговаря на изискването на чл. 8, ал. 3 от ИК и да се гарантира нормалното протичане на изборния процес. Предвид горното, следва да се има предвид, че съгласно предходна Заповед №3-43/06.02.2023 г. на Кмета на Община Гурково и приложение № 2 към цитираната заповед, избирателна секция №243700003 е била разположена в СУ "Хр. Смирненски“ гр. Гурково. В тази връзка следва да се отбележи, че до настоящия момент липсва информация от предходни избори, че гласоподавателите от съответния район, са били затруднени или възпрепятствани да упражнят правото си на глас, в избирателната секция, ситуирана в СУ "Хр. Смирненски“ гр. Гурково, което да налага преместването й на друг адрес. В този смисъл помещението, в което ще бъде ситуирана избирателната секция няма да е подходящо за безпрепятственото протичане на изборния процес в насрочените за 29 октомври 2023 г. избори за общински съветници и за кметове, каквото би било помещението, в което досега традиционно се ситуирала секция №243700003 в сградата на СУ "Христо Смирненски“ в центъра на гр. Гурково", пише още в решението.

Припомняме, че в края на миналата седмица седем партии в Гурково възразиха до областния управител за преместена секционна избирателна комисия от центъра на града в ромската махала. "Заповедта на кмета Мариан Цонев за промяна адреса на СИК не е мотивирана и за нея няма основание", сочат в жалба общинските ръководства на "БСП за България“, ГЕРБ, "Продължаваме Промяната“, "Възраждане“, ИТН, ДБ и ВМРО.

Рени АТАНАСОВА