Община Плевен е отличена с наградата "Достъп до добра храна“ за 2024 година в категорията "Местен пазар“. Отличието е за инициативата Фермерски пазар, организиран от местната управа, съвместно с общинската фирма "Тибор“ и съдействието на социалната платформа "Фермерски пазар ОТ БГ“. Годишните награди бяха връчени на официална церемония в столицата, от името на Общината отличието получи заместник-кметът с ресор "Хуманитарни дейности“ Елина Димитрова.

"В Плевен работим целенасочено за реализирането на прояви, които са полезни и необходими на хората, за насърчаване на родното производство и предлагането на качествени храни. Първите издания на Фермерския пазар в града ни наистина се радват на огромен интерес и одобрение от страна както на плевенчани, така и на гостите на нашия град. Пазарът е безспорен пример и за доброто партньорство, което може да има между отделните институции и сектори. От името на Община Плевен и кмета д-р Валентин Христов благодаря за високата оценка на инициативата и потенциала ѝ за разширяване и развитие“, каза заместник-кметът Елина Димитрова. Тя поздрави организаторите за провеждането на събитието, тъй като то поставя фокус върху нещо много важно – достъпа до качествена и безопасна храна за всеки.

Годишните награди "Достъп до добра храна“ 2024  бяха връчени по време на Десетата национална конференция "Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи“. Гости на събитието бяха заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, председателят на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство Малинка Маринова, която е и директор на Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в Плевен, експерти, представители на бизнеса и граждански организации.

Събитието се организира от фондация "Българска месна традиция“ и неправителствената организация Евро-ток България, част от Евро-Ток Интернационал, който е официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.