Отлагат с ден 13-я Международен трабант фест, който предстои във Велико Търново. Причината е националния двудневен траур, обявен в страната ни поради кончината на патриарх Неофит, предаде кореспондент на "Фокус“. Вместо на 16-ти март /събота/, проявата ще се случи на 17-ти март /неделя/.

"Програмата остава непроменена“, поясни доц. Милен Михов, един от съорганизаторите на Феста.

През 2024-а се очакват рекорден брой автомобили – над 150. За пръв път фестът официално ще е международен, въпреки че участници от чужбина има още от първите му издания. През тази година ще има сериозна група от Румъния, които са традиционни участници, за пръв път ще има и две коли от Бурса /Турция/.

Фестивалът започва в 10:00 часа в неделя с традиционната регистрация на участниците на централния вход на парк "Марно поле". Изложението на колите отново ще е пред сградата на Общината и започва в 11:00 часа, а веднага след него – от 12:30 часа трабантите ще тръгнат на дефиле по улиците на старата столица. Автошествието ще завърши на ул. "Крайбрежна“ на общинския паркинг под Царевец. Там ще е и състезанието по майсторско кормуване, след което ще има и награждаване на отличените автомобили и победителите. Призове ще има в категории мъже и жени, ще бъдат отличени и най-атрактивните автомобили.

За първи път в "Трабант феста“ ще има и представяне на книга. Изданието носи заглавието "Водачът на Трабант 601“, а негов автор е популярният бургаски писател и журналист Гочо Гочев. Книгата е написана в интересен стил, с хумористични разкази и случки с тази легендарна кола.