Къщата-музей "Васил Левски“ в столичния кв. "Бенковски“ е реставрирана и ще бъде открита тази вечер от 18.00 часа.

Нейната история започва в началото на XVIII век, когато е построена. През 1871 година тя преминава в притежание на Веле Митров и се намира в село Биримирци, което по-късно, заедно със съседното Обрадовци, е обединено в квартал "Бенковски“ в София.

"През същата година Васил Левски посещава селото и нощува в къщата на Веле Митров", разказа пред БНР Цветанка Тонева, секретар на Народно читалище "Георги Бенковски“. Години наред тя се грижи за къщата и поддържа музейната сбирка, без нито един осигурен лев за това. "Заедно с приятеля си - отец Генадий Ихтимански, който е игумен на Драгалевския манастир, Левски събира родолюбиви селяни от двете села и основава Биримирския таен революционен комитет."

През 1978 г. къщата на Веле Митров е обявена за паметник на културата. В нея е подредена музейна сбирка, която носи духа на ХVІІІ и ХІХ век.

След дългогодишни отлагания ремонтът се извърши със средства (218 000 лв.) от Специализирания общински приватизационен след решение на Столичния общински съвет.

Имаше дарителска кампания, събраха се национални костюми. В момента сградата е приветлива и очаква посетители, увери Тонева.

След словото при откриването ще има и рецитал по творби на Вазов и писма на Левски.