В Кюстендил ще бъде открито двадесет и петото издание на традиционната изложба "Приятели“, съобщиха за "Фокус“ от Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Представянето на изложбата е от 18.00 часа.  Тя е посветена на паметта на Недко Каблешков и е последната обща изява на "Приятелите“, които продължават да са верни на своята индивидуалност и колоритна изява, да следват голямата си любов към живописта, изкуството и своите почитатели.

Художниците Недко Каблешков, Ценка Бакърджиева, Иван Пенев, Георги Велинов – Гопи и Матей Матеев не просто наричат изложбата "Приятели“, за да представят себе си, а винаги са се радвали на присъствието на всеки, който има потребност, отношение и обич към изкуството.  В продължение на години те се опитват да създават общност, която да расте и да крепне, която да остане след тях. И други приятели някога, някъде, да събират и показват творбите си заедно.

В същото време ще бъде открита и самостоятелната изложба на Иван Пенев – "Мозайка - стъкло“. Авторът е роден в Кюстендил. Завършва Художествената академия, специалност "Декоративно-монументална живопис“. Работил е като реставратор, дългогодишен уредник и главен  уредник в кюстендилската галерия. Работи в областта на монументално-декоративните изкуства, живописта и приложната графика. Организирал е повече от тридесет самостоятелни изложби. Участвал е в множество колективни изложби в България и в чужбина. 

Венцеслав ИЛЧЕВ