Филиал на Театрален колеж "Любен Гройс“ ще бъде открит в Бургас. Това реши единодушно Общинският съвет на Бургас, предаде репортер на "Фокус".

Колежът ще се помещава сградата на Дома на нефтохимика.  "В НУМСИ "Панчо Владигеров“ - Бургас, се обучават ученици в специалност "Актьорско майсторство“ с профили "Актьорство за драматичен театър“ и "Актьорство за куклен театър“. Те придобиват трета степен на професионална квалификация. Освен това функционират и редица извънкласни театрални школи, които изграждат професионални умения и интерес към актьорската работа. Единствената възможност за всички тези младежи до сега е да продължат професионалното си развитие висшите училища в столицата и чужбина. В същото време на територията на Община Бургас и в цялото Южно Черноморие се разраства търсенето на професионалисти в развлекателната индустрия, която се нуждае от професионални актьори заради все по-голямата конкуренция на културните и развлекателни събития, водеща до повишаване на критериите за качество и професионализъм“, се посочва в докладната записка.

Фондация "Любен Гройс“ е създадена през 1996 г. в обществена полза, с основна цел - да участва в създаването и подпомага развитието на нови форми на театрално обучение, да съдейства при издаването на театрална книжнина, да поощрява изявени студенти и творци от различни театрални специалности, да организира прегледи, конкурси и изложби свързани със сценичното и филмовото изкуство.

Фондацията създава театрален колеж "Любен Гройс“. Той е специализирано висше училище – самостоятелен колеж, базирано в София. Създаден е през 2002 година.