Ремонтът на ул. "Съборна“ 20, където ще бъде филиалът на Регионалния етнографски музей" - Пловдив, върви нормално. Сменено е предназначението на къщата, тя вече е адаптирана за музей. Това съобщи в предаването "Цветовете на Пловдив" по Радио "Фокус" директорът на музея доц. д-р Ангел Янков.

"В момента имаме готов идеен проект, с който сега кандидатстваме към Министерство на културата за финансиране, за да премине той и да стане технически, работен проект, и в рамките на година да открием там една специална експозиция", каза Ангел Янков.

Той добави, че в България няма друга такава експозиция, такъв музей, който ще се нарича "Светът на ютията“. Тя ще показва разнообразието на този уред и свързаните с него дейности през последните няколко века – ХVII, XVIII, XIX, ХХ век. "В музея ще може да се проследи как един занаятчийски инструмент, защото ние виждаме при абаджиите едно ковашко изделие с много дълга дръжка и накрая са забивали парцали, за да не ги парят, за да гладят абите, как този занаятчийски инструмент минава през терзиите и как стига до модните ателиета, а днес го има във всеки дом. Има и походни ютии, има сувенири под формата на ютии, детски и какви ли още не. Не можете да си представите какво разнообразие крие този инструмент в тази колекция", посочи Янков.

По-голямата част от експонатите са дарение от покойния художник Димитър Добрев, който живее чрез тази колекция. На него също е посветен един кът в музея.

"Над 1200 са експонатите, като има много интересни орнаменти по тях, митология, красота, защото уредът не е само утилитарен, а с практическа цел. В миналото всеки един уред е бил просто произведение на изкуството, естетика има при него. Има змейове, Атина Палада, богове от гръцката митология и други също фигури – Хефес. Има и други фигури – лилии, различни животни, антропоморфни и зооморфни фигури по ютиите. Изобщо разглеждаме ютията в България и ютията в света, като започваме от първите китайски ютии, които някои ги оприличават на тигани с много дълга дръжка, защото те работили с гореща вода и са опъвали върху коприната – доближавали са този уред до коприната, за да може тя да се изглади", разказа още Ангел Янков.

Музеят ще бъде наистина уникален. 

"Няма при нас такава колекция събрана, която да покаже цялото многообразие. Тя едновременно ще бъде постоянна експозиция, открит фонд, където ще се види еволюцията на уреда, с линията на времето, с принципите на действие, ютиите във България и така, просто защото в България в миналото има поне 10 града, които са произвеждали ютии. Има и един български пример – "Ракета“, по-възрастните сигурно си спомнят за този модел. Опитали сме се да поднесем любопитното, интересното, практичното, а не толкова техническите параметри на уредите. Посетителите на новата постоянна експозиция ще могат да разберат кога е изобретен този уред, как се развива във времето, кои са изобретателите, защото вече днес домакинята си наглася градусите, на които иска да работи, парата тръгва, а в миналото нещата са били доста по-сложни и не толкова облекчаващи", добави още директорът на Регионалния етнографски музей в Пловдив Ангел Янков.