Днес, в рамките на инициативата за засилване на обществената информираност и подготовка по въпросите на противопожарната безопасност, аварии, бедствия и катастрофи, Регионална служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Смолян беше домакин на открита лекция за студентите от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“. Откритият урок, иницииран от д-р Григор Григоров, преподавател в университета, започна с посрещане и поздравление от директора на РДПБЗН – Смолян, комисар Чавдар Кичуков, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Смолян.

В хода на визитата студентите имаха възможност да посетят оперативния център на РСПБЗН – Смолян, където главен инспектор Васил Вълчев, началник на службата, разясни процеса на поемане и обработка на сигнали от телефон 112. Той обясни как сигналите се категоризират и прехвърлят към съответните екипи за бързо реагиране, които след това се насочват към местопроизшествието. Дежурният инспектор Венцислав Какалчев представи на студентите картата с локализационната система, чрез която се проследяват и координират действията на екипите на терен. По време на дискусията беше обсъдена и системата за бързо реагиране "BG Alert“, както и сиренната система, която предупреждава гражданите при извънредни ситуации.

Чрез практико-приложно представяне, главен инспектор Вълчев запозна студентите с важни аспекти от професионалната дейност на пожарникаря. Той представи методи за предотвратяване на пожари, правилни реакции при аварии и природни бедствия, както и мерки за минимизиране на щетите в случай на катастрофи.

Студентите се запознаха с реални казуси от практиката и получиха ценни съвети от опитните служители на пожарната служба в Смолян. Освен теоретичната част, лекцията включваше и демонстрация на част от оборудването и техниката, използвана при справянето с пожари и извънредни ситуации. Интересът беше голям, присъстващите задаваха многобройни въпроси, демонстрирайки активно участие и желание да се запознаят по-задълбочено с темата.

Пожарната служба в Смолян редовно организира лекции и обучения за различни групи – деца, ученици, студенти, както и за служители в предприятия и институции. Тези инициативи играят ключова роля за повишаване на обществената безопасност и за подготовката на гражданите за справяне с извънредни ситуации. Студентите от Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“, водени от д-р Григоров, не за първи път посещават Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Смолян. Тяхното активно участие е ясно доказателство за значимостта на тези обучения, както и за техния траен интерес и ангажираност в областта на противопожарната безопасност и реакция при кризисни ситуации.