Специалисти посочиха причините за масово съхнене на борове около великотърновските села Шереметя и Арбанаси. Проблемът бе основна тема на съвещание, в което се включиха експерти  от обекти, разположени на територията на Държавните горски стопанства "Болярка“ и Горна Оряховица, предаде кореспондент на "Фокус“. Изводът на специалистите е, че рязкото увеличаване на съхненето е предизвикано от кумулативното натрупване на множество неблагоприятни фактори – екстремни летни температури и продължителни засушавания през няколко последователни години, извънредно силна и едра градушка, причинила повреди по короните на дърветата и дълбоки наранявания на кората, през които са проникнали гъбни заболявания, бедните месторастения, плитките почви в района и други.

Те са категорични, че е необходимо спешно премахване на изсъхналия дървостой, за да не се допусне превръщането на района в център на разпространение на болести и вредители, както и намаляване на вероятността от появата на пожари. Подчертана бе и нуждата от координирани усилия на всички собственици и институции за разработване на съвместна програма за възстановяване на засегнатите площи и обезпечаването ѝ със средства, работна ръка и посадъчен материал.

"Това масово представяне е израз на сериозната загриженост на лесовъдите, стопанисващи всички видове собствености в горските територии, от своевременното и научнообосновано справяне с все по-сериозните проблеми със здравословното състояние на горите“, коментираха участниците в мероприятието.

Инструктажът-обучение по защита на горите от болести и вредители е ежегодно мероприятие, а през тази година то бе водено от директора на Лесозащитна станция - София инж. Венцислав Георгиев и експерти от ведомството. Участие взеха и служители на Регионална дирекция по горите Велико Търново, Северноцентрално държавно предприятие - Габрово, всички държавни горски и ловни стопанства в обхвата на РДГ Велико Търново, представители на общинските горски предприятия, както и лесовъди на частна практика.