Музей на архитектурата в Трявна е най-новият музеен обект под шапката на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна. Музейната експозиция е десета поред, която допълва палитрата от история, съхранявана и предавана във времето от екипа на музея и е поместена в сградата на най-старата къща в града – Попангеловата. Днес, навръх празника на строителите, новият музей в Трявна посрещна своите първи гости и официално отвори врати за посетители, съобщиха от Общината.

"На 23 октомври 1963 год. в Даскаловата къща е открит първият и единствен и досега Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство. Година след година музейните обекти се увеличават, към вчерашния ден те бяха девет, а от днес цифрата им е десет. Десетки даже стотици хора са оставили частица от себе си, за да го има музея в Трявна, за да бъде толкова авторитетна и толкова обичана институция. За новата експозиция мога да кажа, че няма човек от музея, който по някакъв начин да не се е включил в нейното изграждане, но авторите на експозицията са отново нашите уредници – Даниела Дабкова и д-р Ирина Димитрова“, заяви в своето приветствено слово директорът на СМРЗИ – Трявна г-жа Юлия Нинова.

Откриването на новата и единствена по рода си в Трявна музейната експозиция, разказваща за живота и делото на старите майстори дюлгери, е обвързано и с тържествата по случай 60-годишнината от основаването на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, който се слави с редица културни отличия и награди за своята цялостна дейност.

"Фондовете ни наброят 87 151 движими културни ценности, за които към момента се грижат тримата ни уредници. Екскурзоводите ни – 13 на брой, с усмивка и компетентност посрещат хилядите посетители на нашите музейни обекти. За миналата година те са посетени от 62 хиляди души. Това е причината нашият музей да бъде носител на много награди – 3 пъти той е ставал носител на приза "Най-добър музей в регион Централна Стара планина“. Получихме награда на Комисията по образование и култура към Народното събрание за работата ни с децата от Трявна. Получихме почетни плакети от много сдружения и институции и най-голямата награда на Министерството на културата – "Златен век“ аз приех от името на моите колеги, на които безкрайно много благодаря“, допълни още директорът на Специализирания музей и благодари на всички институции и дарители, спомогнали за осъществяването на новия музей в Трявна.

Събитието изпълни двора на Попангеловата къща с научни работници, колеги и приятели на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, които с удоволствие разгледаха събраната музейна експозиция. Празникът бе официално уважен от заместник-кмета на Община Трявна и областния управител на област Габрово, които също отправиха своите поздравления и подчертаха значимостта на новия музеен обект за развитието на туризма в Трявна и региона.

"За мен е истинско удоволствие да съм сред първите, които прекрачват прага на новата музейна експозиция "Тревненска архитектурна школа“ и могат истински да й се насладят, разказваща ни за нашенските майстори дюлгери и техния занаят. Занаят, положил основите на причината, днес, да се наричаме горди тревненци! И тук е мястото да изкажа своите благодарности към директора и екипа на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство – гр. Трявна, които вече 60 години са основните ревностни пазители на това ни богатство! Усилията Ви не са напразни и ние Ви дължим много! Пожелавам Ви да бъдете здрави, одухотворени и все така олицетворяващи свързващия мост между миналото и настоящето на възрожденска Трявна“, заяви в своето поздравително слово заместник-кмета на Община Трявна г-жа Стеляна Бонева.

Разположена в сградата на най-стария архитектурен паметник в района, който е и паметник на културата с национално значение от XVIII век, новата музейна експозиция "Тревненска архитектурна школа“ представя няколко важни аспекта от отколешния занаят на тревненските майстори дюлгери.

"С жеста на Община Трявна да ни бъде предоставена Попангеловата къща за създаването на музейна експозиция бяхме изправени пред две много големи предизвикателства. Първо – в най-старият архитектурен паметник в района – Попангеловата къща, ние трябва да покажем съвременна експозиция и второто голямо предизвикателство – едно малко пространство, в което трябва да бъде събрано огромна информация и когато с Ирина Димитрова започнахме да подготвяме експозицията се насочихме с работата си в няколко теми. Първо да представим, разбира се, предпоставките за възникването на тревненската строителна школа. Показваме как са градили тревненци обществени сгради, къщите, има по-любопитна информация за някои от забележителните архитектурни паметници в нашия град и интересни рисунки на Богомил Даскалов от началото на XX век, които са част от илюстративния материал и са ни предоставени от държавен архив – Габрово.“, сподели съавтора на експозицията и главен уредник в СМРЗИ – Трявна г-жа Даниела Дабкова.

"Разбира се, другата страна в която се насочихме ние, за да представим експозицията, това е организацията на работата на строителите. За да получи правото да гради, строителят трябва да бъде признат за майстор. Някога това е ставало от рездюлгерския, а след това от дюлгерския еснаф, а в края на XIX век това право получават търговско-индустриалните камери. След като бъде признат за майстор, той може да се яви пред общинско ръководство, пред църковно настоятелство за изграждането на постройка, но затова той трябва да представи план, напречен разрез и план на сградата. Показали сме планове на сгради, най-старият е от началото на XIX век, 1834 -36 година, план на църквата "Св. Апостоли Петър и Павел“ в Котел на майстор Димитър Сергюв. Място са намерили също майсторски свидетелства от различно време, както и договори за изработването на строежа на мост, на църкви. Любопитно е, че показваме съглашението, с което Генчо Кънчев поема изграждането на Априловската гимназия в Габрово.“, сподели още г-жа Даниела Дабкова.

QR код, разказващ за тревненските майстори и всички 90 селища в района, където са работели; холограмна инсталация на малко познатата "Шарена чешма“ в Трявна, построена през 1762 година и съборена през 1941 година при улична регулация; анимация на изграждането на Райковата къща са само част от съвременните технологии, включени в експозицията, чрез които бъдещите туристи в Трявна ще научават допълнителна и любопитна информация за строителството тук.

"Да обърна внимание на някои от акцентите на експозицията – макети на сгради, които са вече с променен вид или не съществуват. Имаме макети на Киревата къща, къщата на Уста Генчо Кънчев, тревненския площад, Даскаловата къща. Част от музейната ни експозиция е тази възстановка на зид с техника суха зидария, която направи за нас Христо Тоцев – майстор на суха зидария. За реставрацията на документите в експозицията ни съдейства д-р Румяна Дечева, а реставрацията на инструментите е направена от реставратора Стефан Стефанов. Светлин Стефанов е изработил три от макетите, които са в експозицията на къщи. Благодарим на всички!“, заяви главният уредник на СМРЗИ – Трявна и съавтор на новата музейна експозиция "Тревненска архитектурна школа“ г-жа Даниела Дабкова.

Към музея на архитектурата е създаден и музеен образователен център за деца, включващ интерактивна маса с настолни игри и въпроси, пъзели и др., които ще запознаят по интересен и забавен начин малчуганите с особеностите на тревненската архитектура.

Туристите, които са потомци на стари майстори дюлгери, ще имат възможност да допълват голямата гама от отколешни имена в тревненското строителство, вписани вече в историята на музея.

"Винаги идват посетители, които казват "Моят дядо е строил еди-къде си…“, а при нас той е неизвестен. За да допълним информацията, ние сме оставили една книга "Аз съм потомък на“, в която всеки един такъв наследник може да запише сведенията за своя роднина. Ние по възможния начин ще ги проверим и разбира се, ще бъде допълнена информацията в нашата експозиция“, допълват още от СМРЗИ – Трявна.

По време на днешното откриване на новия Музей на архитектурата в Трявна бяха представени народни изпълнения на възпитаници при НЧ "Пенчо Славейков 1871“ – гр. Трявна и СУ "Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, както и запис на т.нар. такия /благословия/, викана от майсторите строители едно време, пресъздадена от театър Трявна.

Община Трявна още веднъж честити на СМРЗИ – гр. Трявна отварянето на новия Музей на архитектурата в Попангеловата къща и пожелава на целия музеен колектив много здраве и още много бъдещи успехи!