Графити фестивал на тема "Пристанище на 60 корабни статуи“ беше открит тази вечер във фоайето на Доходното здание в Русе . Инициативата се организира от местното сдружение "Екоарт“ и се финансира по Програма "Култура“ на Община Русе. Сред гостите на събитието бе и заместник областният управител Георги Георгиев, съобщи ОА-Русе.

Той определи събитието като успешна творческа инициатива и платформа за комуникация на творци от цял свят. "Подобни инициативи дават шанс на русенската аудитория да съпреживее магията на модерното изкуство. Благодарение на такива събития Русе се превръща във все по-важна част в развитието на съвременното изкуство“, каза Георгиев и посочи, че произведенията на художниците вдъхновяват. "Отваряме една нова страница за съвременното изкуство в Русе и тя действително е отправна точка за бъдещо развитие на това направление“, сподели още заместник областният управител.

Фестивалът ще продължи до 19 октомври /събота/. В събитието участват осем световни и български утвърдени визуални артисти заедно с 30 млади участници от четири русенски училища. Това са Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“, Английска езикова гимназия "Гео Милев“, Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Пеньо Пенев“ и Средно училище по европейски езици "Константин-Кирил Философ“.

Тази събота ще бъдат представени на публичен показ и резултатите от състоялите се работилници, които ще се провеждат всеки от следващите делнични дни от 13:00 до 17:00 ч. в зала "АртСтарт“ на Националното училище по изкуствата. Във фоайето на Доходното здание днес бяха показани творби на Мария Иванова, Нина Лишовска и Иван Иванов-Йоаний от Русе, Живко Терзииванов от Сан Франциско, Александър Цанев от София, Ецуро Ендо от Финландия, Гергана Попова от Виена и Йоана Туджарова от Кьолн. Част от тях са възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“ и на Русенския университет "Ангел Кънчев“. Повечето от тях дойдоха в Русе специално за днешното събитие, а тези, които не успяха изпратиха свой произведения или предстои да се включат онлайн в семинарите с учениците.

"Графитите са символ на най-ярката демократична и публична форма на младежко изкуство. Темата "Пристанище на 60 корабни статуи“ отправя към наследството на Римската империя и нейната граница – Дунавския Лимес. Името на Русе от тази епоха е Сексагинта Приста и се разчита като "Пристанище за 60 кораба“, обясняват още организаторите.

На събитието присъстваха още заместник-кметът на Община Русе Енчо Енчев, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев и неговият заместник Стоян Христов, както и редица общественици. Директорът на фестивала младата художничка Мария Иванова поясни, че идеята е да се приобщят едни към други младежите и утвърдените вече артисти и така младите художниците да бъдат въведени в същността на изкуството на графитите. Творческият координатор на фестивала Нина Лишовска добави, че участниците ще творят на хартия, като най-добрите произведения догодина ще бъдат отразени на винил или на стена с цел изкуството им да стане по-общодостъпно.

Заместник-кметът по "Образование и култура“ на Община Русе Енчо Енчев заяви, че кандидатстването по програма "Култура“ е било улеснено през миналата година и днес културният календар на града е много по-богат.

"Този фестивал има своето важно място в Русе. Сега вследствие на този фестивал ще се покаже и на широката общественост, че графитите не са просто драсканици по сградите и по стълбовете, а едно сериозно изкуство. Нашият град заслужава да преодолее драсканиците и да има едни прекрасни символи, които да са на важни за града места“, добави Енчо Енчев. "Този фестивал обединява творците и изкуството и дава възможност на нашите съграждани да се докоснат до него. Той звучи съвсем интересно и различно, нещо, което на Русе му приляга“, заяви председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев.