Дванадесетото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни“ бе открито с концерт на открито от видинската Симфониета. На сцената, в средновековната крепост "Баба Вида“ оркестрантите изпълниха концертна програма озаглавена "Покана за валс“, под диригентството на Петър Димитров и с участието на известното сопрано Цветелина Малджанска, предаде репортер на "Фокус“.

По традиция официалното откриване на фестивала, който се организира от Община Видин, бе открит от Борислава Борисова, заместник-кмет по хуманитарни дейности и социална политика на Община Видин. Тя подчерта, че Фестивала на изкуствата "Дунавски вълни“ е разпознаваем далеч извън Видин. В последните години старопрестолният град е станал фестивална сцена, а културния календар на Общината е сред най-впечатляващите в цяла България.

Днес сутринта до БиблиоПощата, в крайдунавския парк, отвари врати работилницата за рисуване на тениски с техника Tie Dye. В късния следобед в дунавския парк, до скулптурите на лисичките ще бъде открита "ВидаЛенд“- приказна инсталация и анимация за малки и големи, а вечерта на сцената на крепостта "Баба Вида" ще бъде представен спектакълът на театър "Трио“ - "Оттук Оттам“.

Посетителите на фестивала отново тази година ще могат да гледат шоуто на "Ники говори за музика с приятели“ на видинчанина-актьора Ники Станоев. Той ще забавлява публиката на сцената в крепостта "Баба Вида“ на 26 юли вечерта и ще сподели култови лични истории, свързани с Видин и музиката от 80-те години до днес. На сцената преди шоуто ще излезе видинският Градския духов оркестър, който ще направи музикална разходка с произведения от различни жанрове. Вечерта ще завърши с парти на DJ Mati.

За втора поредна година в рамките на фестивала видинската платформа за събития и креативни решения Sтетика предлага "Субкултурен меланж “, който се провежда пред паметника на Свободата. На 27 и 28 юли желаещите могат да се включат в различни активностите-BMX работилница с ONE UP BMX; трикове и обучение за тротинетки с Shredders; Urban dance workshop; работилница за латино танци и др.

През шестте дни на фестивала "Дунавски вълни“  видинчани и гостите на града за дванадесети път ще се насладят на различни културни събития. Входът за всички концерти и прояви е свободен.