Празник по повод Европейската седмица на градската мобилност се проведе в ДГ “Щастливо детство". Под надслова "Движи се безопасно“ на специализираната площадка по безопасно движение в двора на детската градина деца от предучилищна възраст участваха в състезания, показващи техните знания и умения в среда, близка до реалната.

Кметът на район "Източен“ Емил Русинов откри инициативата. Той запозна децата със значението на седмицата на градската мобилност и даде старт на надпреварата.

Състезанието премина оспорвано, емоционално и децата показаха добри умения и знания за ориентиране в пътната маркировка, зоните за пресичане и др., за което бяха наградени от районната администрация с тематични книги.

Уменията на децата бяха оценени и подкрепени и от кмета на район "Тракия“ Георги Гатев, Лиляна Власова- секретар, представители на 6-то РПУ, родители и др.

Седмица на мобилността e ежегодна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност. Тя приканва европейските градове да й посветят поне една седмица и кампанията започва на 16-и септември и свършва с Ден без автомобили на 22-ри септември.

“Радвам се, че в кампанията участват и най-малките, защото всичко свързано с тяхното здраве и безопасност, е най-важно за нас"- подчерта Емил Русинов и поздрави директора на детското заведение Евгения Попиванова за инициативността и организацията на събитието.