В Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) - Добрич днес беше направено поредно дарение и с него отделението по неонатология вече разполага с 6 кувьоза от най-висок клас, предаде репортер на "Фокус". Фондация "Докова и Доков за бъдеще“ дари "Инкубатор за новородени Isolette C 2000“, от най-висок клас, доставен от фирма "Дрегер", на стойност 15 500 лв.

Новият кувьоз е една част от интензивната единица, с която разполага отделението. Функцията е да се поддържа температурен контрол, осигуряващ подходящи условия за вливане на медикаменти на недоносените бебета, да се хранят сондово и да се осигури добър комфорт с подходяща влажност на въздуха. Апаратурата е снабдена със сензори за наблюдение на параметрите. Осигурена е възможност за включване и на допълнителни уреди, например монитор за наблюдение на сърдечна и дихателна честота, сатурация на кислорода, всичко, което е необходимо да се проследи състоянието на едно дете под интензивни грижи.

Ана Тинева, член на УС на фондацията, родом от Добрич, приветства екипа на отделението и представителите на медии: "Една от нашите каузи е да помагаме на недоносените деца, които имат нужда от специализирани грижи. Това е и целта на дарението, да подпомогнем медицината и неонатологичното отделение в Добрич, впоследствие и други градове в страната. От изключително значение и важност са грижите, които се полагат за недоносените деца. Те са нашето бъдеще".

Фондацията е учредена в края на 2022 г. Първият дарен кувьоз е в София и това е второто подобно дарение за добруджанския град. Финансира се основно от личен фонд, но привлича и други частни дарители, организации и компании. 

По думите на Ирина Докова е важно те да се включени в обществото с добри каузи и една от тях е подпомагане на отделенията по неонатология. Желанието е всяка година да бъдат осъществявани различни каузи, които ще подпомагат по-малки градове в България.

Между 900 и 1000 бебета се обслужват в неонатология за година. Това заяви д-р Светла Илиева, зам.-директор "Медицински дейности" в МБАЛ-Добрич. В последните години отделението получава като дарения нова съвременна и модерна техника и този процес ще продължи благодарение на добрата воля на дарители. Специализирана техника се закупува и от самата болница. Една трета от недоносените бебета в добричката болница се нуждаят от интензивни грижи чрез подобна специализирана апаратура. 

Жулиета НИКОЛОВА