Навременните действия от страна на ТЕЦ "Марица 3" АД под контрола на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково доведоха до рязко намаляване на стойностите на серния диоксид след отчетеното в 10:00 ч. (лятно часово време) на 7 август превишение от 2,86 пъти над пределно допустимата стойност на средночасовата норма от 350 μg/m³.

Веднага след като беше регистрирано завишаване на стойностите на серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград от автоматичната измервателна станция (АИС) "Раковски“, РИОСВ – Хасково своевременно даде предписание на ТЕЦ "Марица 3“ АД в спешен порядък да предприеме ефективни мерки за намаляване на потока на серен диоксид, образуван в резултат на производствената дейност.

Под контрола на РИОСВ – Хасково и със съдействието на оператора на топлоелектрическата централа, като бяха взети предвид моментните и прогнозните метеорологични условия, се стигна до погасяване на парогенератор К-4 на енергиен блок 120 Мвт в 10:38 ч., за да се гарантира опазване на качеството на атмосферния въздух и здравето на жителите в близките населени места.

Регистрираната стойност от 1000,839 μg/m³ за серен диоксид в атмосферния въздух на града е кратковременна експозиция.

В следващия час на деня регистрираните стойности по показател серен диоксид от АИС "Раковски“ в Димитровград започват рязко да намаляват и са в норма. За 11:00 ч. (лятно часово време) стойността на серния диоксид е под средночасовата норма от 350 μg/m³.

Нивото на концентрация на серен диоксид в атмосферния въздух, при превишаването на което се приема, че съществува риск за здравето на хората и е необходимо да бъдат предприети конкретни мерки с цел превенция, е 500 μg/m³, измерено в три последователни часа. Определя се като алармен праг и до момента през 2024 г. в Димитровград не са регистрирани превишения на алармения праг за серен диоксид в три последователни часа.

Това е първо за годината превишение на средочасовата норма от 350 μg/m³ по този показател за качеството на атмосферния въздух. За средноденонощната норма за серен диоксид през тази година няма регистрирани превишения в атмосферния въздух на Димитровград.