Отборът на ОУ "Панайот Волов" в Шумен спечели републиканския турнир на младежките противопожарни отряди "Млад огнеборец" за Преходната купа "Юлиян Манзаров 2023", който се проведе на 18 октомври 2023 г. в Ловеч. На второ място е отборът на СУ "Никола Вапцаров", гр. Айтос, а на трето място – отборът на ОУ "Христо Смирненски", гр. Провадия.

Състезанието протече в дисциплините "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 м щафетно бягане с препятствия". Състезанието се провежда за 18-ти пореден път, съобщават от Община Ловеч.

Турнирът е учреден през 2004 г. в памет на ученика-спасител Юлиян Георгиев Манзаров (19 г.), загинал злополучно във водите на река Лим, спасявайки деца от потъващ автобус. Това става на 4 април 2004 г. при пътен инцидент край река Лим, в Сърбия и Черна гора.

При откриването кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова подчерта, че това е един доказал се във времето турнир. Тя си припомни, че малко преди трагичния инцидент е преминала по същия път край река Лим.

"Със своята постъпка Юлиян Манзаров показа сила, героизъм, човешко отношение и най-важното – обич, защото тя е много важна в живота на всеки един от нас. Радвам се, че тази обич ни събира тук за пореден път. Младите хора тук се учат да бъдат съпричастни, подготвени и да са готови за професията пожарникар“, каза кметът на Ловеч. На финалното награждаване Корнелия Маринова връчи купата на Община Ловеч на отбора от Шумен.

В надпреварата участваха деца между 12 и 16 години от 11 училища от градовете Ловеч (два отбора), Айтос, Провадия, Полски Тръмбеш, Ветово, Севлиево, Пловдив, Гулянци, Шумен и Видин.

Преходната купа “Юлиян Манзаров" спечелиха младите огнеборци от Шумен, връчи я бащата на Юлиян - Георги Манзаров, който е председател на фондация "Ангели от Лим“. Всички млади огнеборци получиха сертификати, а първенците - купи, медали и предметни награди.

Турнирът се осъществява по проект на Българската федерация за пожароприложен спорт и е част от националния спортен календар.

Съорганизатори на състезанието са Главна дирекция ПБЗН -МВР, РДПБЗН-Ловеч, Община Ловеч, Националният дворец на децата – МОН, РУО – Ловеч, и фондация "Ангели от Лим". Сред гостите на проявата бяха още областният управител Виктор Стойчев, директорът на РД ПБЗН в Ловеч комисар Петър Петров, директорът на РД ПБЗН в Плевен комисар Станислав Атанасов, началникът на РС ПБЗН – Ловеч главен инспектор инж. Явор Абаджиев, д-р Иванка Буровска, началник на РИО - Ловеч, и др.