На днешния 22 август отбелязахме тържествено 147 години от освобождението на Ловеч и установяването на местно управление. В храма "Света Троица“ бе отслужена панихида за загиналите и благодарствен молебен. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на избитите ловчанци в двора на храма, както и на паметната плоча на Цачо Шишков. Успоредно цветя бяха положени на всички паметници на героите, дали живота си за свободата на Ловеч.

На площад "Тодор Кирков“ се проведе гражданско поклонение с военен ритуал. За освобождението на Ловеч разказа уредникът в музея "Васил Левски“ Теодор Тончев. Пред паметника на войводата също бяха поднесени венци и цветя.

След това в изложбена зала "Вароша“ на Художествената галерия "Проф. Теофан Сокеров“ бе открита изложбата от националния пленер по живопис "Дувари“, в който се включиха артисти от цялата страна.

Довечера е последната прожекция в Дните на българското кино на открито, също съпътстващо събитие в програмата за освобождението на Ловеч. Лентата, която ще бъде излъчена, е "Пулсът на танца“.

Честванията за освобождението на Ловеч започнаха на 20 август с изложби за 147-годишнината на Регионалния исторически музей и Национално дружество "Традиция“ – Регионален клон "Васил Левски“, подредени също в изложбена зала "Вароша“.