Днес отбелязваме 125 години от рождението на Дечко Узунов. Той е родом от Казанлък, ученик е на Чудомир и един от най-големите майстори на съвременната българска живопис. Началото на мащабната програма по повод годишнината ще започне именно в родния му град Казанлък, предаде репортер на "Фокус". Инициативата по съвместното отбелязване на годишнината е на директора на Софийската градска художествена галерия и дългогодишен изследовател на творчеството на художника Аделина Филева.

Честванията започнаха вчера в Художествената галерия в Казанлък, когато се проведе среща-разговор с Аделина Филева, директор на Софийската градска художествена галерия и Аксиния Джурова, автор на изданието "Разпилени спомени", в което се публикува за първи път дневникът на Дечко Узунов и бе представено в рамките на срещата.

Днес в 17:30 ч. отново в Галерията ще бъде открита изложбата "Голямото надлъгване" към изложба на Дечко Узунов от 1969 година и археологията на един скандал. С нея ще се върнем 55 години назад, когато илюзиите от 1968 г. за възможна промяна са прекършени. Това е опит за един нов поглед върху онзи фрагмент от художественото наследство на Дечко Узунов, който преди 55 години се превръща в "ябълка на раздора“.

Двете събития са част от проекта "125 години от рождението на Дечко Узунов", който се организира в партньорство със Софийска градска художествена галерия, Държавна агенция "Архиви“ и Българска телеграфна агенция.