Днес отбелязваме Деня на река Дунав. Днешната дата преди 20 години е обявена за Ден на река Дунав. Мотото на инициатива през 2024 г. е "Да пазим Дунав син“.

Целта е да се насърчат всички хора, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в опазването на реката и притоците ѝ, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От извора до делтата реката преминава през няколко държави - Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна. Дунавският басейн заема площ от 817 000 квадратни метра, които се простират в 19 европейски държави, разказват от МОСВ. Басейнът се отличава с изключително разнообразие от екосистеми и местообитания на растителни и животински видов, добавят от министерството.

Кампанията за Деня на Дунав има за цел да насърчи всички хора, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в опазването на реката и притоците й. Подробна информация е публикувана на специалната страница за Ден на Дунав на Международната комисия за опазване на река Дунав.

Програмата за отбелязване на Деня на Дунав в България включва разнообразни инициативи - акции за почистване, информационни и екологични кампании, фестивали, пленери, концерти и изложби, различни градски тържества, организирани от областните и общинските администрации по българското поречие, институции, комисии и центрове, кметства, сдружения и граждански инициативи. 

За поредна година български ученици на възраст между 6 и 18 години могат да се включат в традиционния международен конкурс Danube Art Master (Дунавски майстор на изкуствата). Конкурсът се организира от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на река Дунав (ICPDR) и насърчава децата да погледнат отблизо местната река, да разсъждават върху това, какво означава околната среда за тях и да създадат оригинални произведения на изкуството, фотография или видео. Състезанието се провежда на две нива: национално и международно. Крайният срок за подаване към националния координатор е 31 октомври 2024 г. Подробна информация за Danube Art Master е публикувана ТУК.

Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав е подписана от дунавските страни в София на 29 юни 1994 г. Тя е стратегическият документ, на който се основава международното сътрудничество за опазването на една от най-значимите европейски реки и притоците й. Денят на Дунав се отбелязва за първи път на 29 юни 2004 г. по предложение на Международната комисия за опазване на река Дунав. Кампанията, която се провежда от всички страни в Дунавския басейн, се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав. Национален координатор за България е Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция "Дунавски район“.