На 20 август стана ясно, че шест семейства са заплашени да бъдат изгонени от общинските жилища, които обитават, след като в началото на месеца получават уведомление за доброволно напускане на апартаментите. Засегнатите хора отказват да изпълнят заповедта на районната администрация, като я определят за неоснователна. Според кмета на столичния район "Искър" Ясен Русев обаче въпросните семейства живеят в общинската собственост абсолютно неоправдано, че дори незаконно.

"Фокус" публикува официална позиция на район “Искър" във връзка с поставени въпроси от БНТ, касаещи действията на районната администрация по отношение на самонастанили се лица в общински жилища в блок 4, вх. "А“.

Общинските жилища на територията на район “Искър" са недостатъчни за настаняване на картотекираните до момента лица. Още в началото на своя мандат кметът на район “Искър" Ясен Русев, разпореди щателна проверка на всички общински жилища, находящи се на територията на района. Това негово действие бе провокирано след множеството срещи с граждани на района, които имат тежки жилищни проблеми, същите са надлежно картотекирани, актуализират ежегодно документите си, но чакат с години настаняване в общинско жилище. В момента в списъка с изчакващи са повече от 120 семейства.

В хода на проверката, бяха констатирани множество нарушения, поради което са предприети действия за тяхното отстраняване. Установено е, че има лица, които в продължение на години обитават общински жилища, без да имат правно основание за това, същите нямат настанителни заповеди и никога не са извървявали реда за настаняване, съгласно наредбата за реда и условията за управление и разпореждане с общински жилища на територията на Столична община. В горната хипотеза се намират и самонастанени лица от блок 4, вх. "А“, същите нямат никакви настанителни права. 

При такава ситуация законоприетите действия са в следната последователност: Лицата са уведомени, че следва да освободят доброволно имотите в четиринадесет дневен срок, при не спазване на упоменатия срок следва да бъдат приложени процедурите на чл.65 от Закона за общинската собственост. В такъв случай законът предвижда да бъде извършено принудително изземване.

По отношение на твърденията на лицата, че са изплащали определени суми, заявяваме, че те са плащали обезщетение за неправомерно ползване на имот общинска собственост. 

Въпросът защо тези лица са обитавали имотите толкова дълъг период от време без никакво правно основание, следва да бъде зададен към предишните ръководства на СО-район “Искър". Действията на настоящото ръководство на СО-район “Искър" са провокирани от резултатите от проверката, инициирана от кметът на район “Искър" Ясен Русев. В интерес на самонастанилите се лица е да спазят дадения им срок, освобождавайки общинските жилища, за да не попаднат в хипотезата на чл.65, ал.5 от ЗОС, т.е да загубят правото си да се картотекират за двугодишен срок.