От столичния район "Студентски" припомниха на гражданите, че вече могат да кандидатстват по програмата "Зелена София“, предава "Фокус". Известно е, че тя е ежегодна възможност за активните граждани на столицата, съвместно със своите съседи, да облагородят пространството около домовете си, чрез предоставените безвъзмездно продукти и материали по програмата, която стартира на 15 юли.

Целта е да се насърчи развитието и опазването на зелената система на града и подобряване на състоянието на общинските зелени площи, с активното участие на гражданите. Фокусът е върху подобряването на условията на живот и отдих, чрез благоустрояване на прилежащите терени и околните пространства към жилищните блокове и локалните градини в жилищните квартали на града.

По програмата се кандидатства с разработени проектни предложения, съобразно разработената документация. Формулярите са публикувани на сайта на Столична община и на сайта на СО-район "Студентски“ (връзки в коментарите):

Преди попълването им кандидатите следва да се запознаят с Правилата за управление на програмата и Насоките за кандидатстване, за да подготвят максимално конкурентноспособно предложение. Както всяка година, размера на финансирането се определя от големината на площта, обект на облагородяването.

Бенефициенти по програмата могат да бъдат:

- Етажни собствености, регистрирани по чл. 46б от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС), или сдружения на собственици, вписани в регистъра по чл. 44 от ЗУЕС. 

- Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани на територията на Столична община по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) или Закона за народните читалища.

Нова за настоящата програма е възможността за подаване на проектните предложения по електронен път, подписани с електронен подпис, чрез системата за сигурно електронно връчване.

Крайният срок за кандидатстване е до 17:00 ч. на 13.08.2024 г., като заявления за предварително проучване и определяне на терена, съответстващ с изискванията на програмата, се подават в районната администрация не по-късно от 5 работни дни преди крайния срок.

Експертите на СО-район "Студентски“ са на разположение на:

телефон 02/868 3124, чрез електронната поща: rajon@studentski-so.org и в приемното време (четвъртък от 13:00 до 16:00 ч.) за въпроси и съвети по програмата.