От старта на туристическия сезон по Дунав през март до днес на видинското пристанище са акостирали 149 круизни кораба. Ако през март на порта са хвърлили котва само 6 кораба, то през април техният брой е 26, през юни-74. От началото на юли на порта са пристанали 43 дунавски "красавици“, предаде на репортер на "Фокус“.

До края на сезона - 27 декември, видинското пристанище ще приеме 294 кораба по предварителен график, обявен от българските туроператори "Балкан турс" и "Дунав турс", показва справка на пристанищната администрация в дунавския град. 

Туристите - основно американци, австралийци, германци и японци, посещават по програма историческата крепост "Баба Вида", крепостта "Калето" в Белоградчик, имат пешеходен и велосипеден тур в крайдунавския парк на Видин, посещения и дегустация на местни винарни. Вечерите им завършват на борда на кораба с фолклорна програма, изнасяна от видински самодейци. Някои от круизните групи  имат и посещения в концертната зала "Филхармония“ във Видин, където видинската Симфониета ги води в света на класическата музика, предлагайки на туристите приказна музикална разходка по различни произведения на известни композитори.

От началото на годината до края на април, едни от най-посещаваните дестинации от български и чуждестранни туристи са - Белоградчишките скали и крепостта "Калето". До днес те са посетени от над 25 000 посетители,  от тях чуждестранните туристи са над 3 500, основно пътуващи с круизните кораби, съобщиха за "Фокус“ от общинската администрация в Белоградчик.

Слизащите от круизните кораби чуждестранни туристи, показва проучване на този тип туристи, харчат на българския бряг, където слизат – основно на Видин и Русе, не повече 5-10  евро или долара. Основната причина е, че на луксозните кораби на туристите е осигурено всичко-храна, напитки, сувенири и на практика те ограничават своите разходи на брега. При покупката на своя туристически пакет  от туроператора, туристът е заплатил всичко необходимо за пътуването, коментират техните гидове.

Круизните кораби, спирайки на видинския бряг, в някои дни и по  четири – пет, , зареждат от порта само ток и вода и се изхвърлят отпадъците. Услуги, за които те заплащат на терминала. Любопитното е, че с хранителни продукти, зеленчуци и плодове, напитки и всичко необходимо за  живот на кораба се зарежда от специални ТИР-ове, които пристигат натоварени от Германия за да заредят корабите на българския бряг. Родните ни хранителни стоки и продукти, напитки и всичко останало не са предпочитани.