От средата на февруари до април 2022 г. испанското военновъздушно подразделение от четири оперативни изтребителя и прилежащият личен състав ще изпълняват мерките за сигурност на НАТО, подпомагайки българските ВВС при изпълнението на мисията за усилен Air Policing. Те са подходящо обучени и квалифицирани за изпълнението на тази задача. По този повод командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос направи изявление на церемонията по сертификация на испанските Военновъздушни сили за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство, съвместно с българските Военновъздушни сили, съобщиха за Радио "Фокус"- Пловдив от Авиобаза Граф Игнатиево.

"Господин началник на отбраната, Ваше Превъзходителство, господин началник на щаба на ВВС, генерал-лейтенант Брако, уважаеми гости, госпожи и господа,

Като заместник-командир на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон и от името на Генерал Джефри Харигиан, командир на Обединеното военновъздушно командване на НАТО бих желал да ви благодаря за възможността да поднеса сертификата за готовност за мисия на подразделението от испанските военновъздушни сили в България.

Благодаря и на двете страни (България и Испания), че одобрихте изпълнението на тази дейност, което още веднъж показва, че НАТО е силен алианс, в рамките на който никоя държава не противостои сама. Испанското подразделение е готово да поеме отговорностите си заедно с българските ВВС за изпълнението на мисията Air Policing над тази част от Европа.

Мисията на НАТО, Air Policing, е част от принципа за колективна отбрана като основен стълб на алианса. Тя демонстрира спойката на съюзническите сили да защитават и да възпират всяка потенциална заплаха. Тя осигурява безопасността и сигурността на въздушното пространство на териториите на държавите-членки чрез използване на системата за командване и управление, въздушните системи за разузнаване и контрол, както и чрез носенето на бойно дежурство, осъществявано във всяка съюзническа военновъздушна база.

Откакто, през 2014 г., усиленият Air Policing беше въведен като една от мерките на Алианса, няколко съюзнически страни допринасят активно за усилването на сигурността във въздушното пространство над Европа, не само тук в България, но и в други държави-членки.

От средата на февруари до април 2022 г. испанското военновъздушно подразделение от четири оперативни изтребителя и прилежащият личен състав ще изпълняват мерките за сигурност на НАТО, подпомагайки българските ВВС при изпълнението на мисията за усилен Air Policing. Те са

подходящо обучени и квалифицирани за изпълнението на тази задача. Бих искал да обърна специално внимание на пълната всеотдайност на всички хора, участвали в процеса по сертифициране, въпреки пандемията и конкретно на българските власти и на целия личен състав на авиобаза "Граф Игнатиево“.

НАТО е най-ефективният военен алианс. Пилотите от 14-то крило от испанските ВВС ще носят бойно дежурство заедно с българските изтребители, когато е необходимо. Всички мисии са напълно интегрирани в българската система за отбрана. Те са контролирани от Центъра за военновъздушен контрол на полетите в София, намират се под тактическото командване на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Испания и се ръководят от Обединеното военновъздушно командване на НАТО в Германия. Това е един добър пример за сътрудничеството и солидарността, който споделяме в Алианса.

Искам да изкажа своята благодарност към българските и испанските ВВС, към целия им личен състав, за високото ниво на всеотдайност, което позволи мисията по усилена охрана на въздушното пространство да се реализира. Военновъздушните сили на двете страни ще работят заедно за сигурността на въздушното пространство на Алианса.

Имам удоволствието да поднеса на подразделението от испанските военновъздушни сили сертификата за готовност за мисията.“