От септември в Дупница отварят Център за временно настаняване, съобщиха за "Фокус“ от Общинския съвет в града. Центърът ще бъде делегирана от държавата дейност, с капацитет 10 места. Социалната услуга ще бъде насочена към лица, временно или трайно лишени от дом. Потребителите на социалната услуга ще се стимулират в посока за придобиване на умения и навици за по-добро справяне с нуждите на ежедневието, както и преодоляване на социалната изолация. Целта е лицата да изградят умения и навици за водене на самостоятелен начин на живот.

Социалният център ще бъде в едноетажна сграда, представляваща специално обособена отделна къща, изградена по Оперативна програма "Региони в растеж от Община Дупница. Сградата разполага с пет стаи за спане, трапезария с кухненски бокс, дневна, офис за екипа, санитарни възли, перално помещение, склад. Обособено е самостоятелно дворно пространство с кът за отдих и алеи с цветя.

За нуждите на новоразкритата социална услуга “Център за временно настаняване“ ще бъде назначен и персонал - управител, социален работник, медицинска сестра и хигиенист.

Венцеслав ИЛЧЕВ