Читалището в кюстендилското село Шишковци отбеляза 105 години от учредяването си. В интервю за "Фокус“ Ваня Ризова, секретар на читалище "Владимир Димитров – Майстора 1919“ разказа за историята на самодейната институция.

Годината е 1919, когато будни интелектуалци от село Шишковци решават да създадат читалище, наречено "Наука“. Тогава се създава театрална трупа, която започва да обикаля с постановки на български и чужди автори съседни села.

"Разказът на очевидци, които сега са 97 години казват, че навремето това е било голяма атракция. Тогава те са ги казвали вечеринки. Пътували са с една конска каруца. С всички необходими неща за тези постановки и са били много щастливи“, разказа Ваня Ризова.

В годините по-късно тези интелектуалци, заедно с населението на селото, решават да съберат нужни книги и да създадат библиотека към читалището. Тя е наброявала 1 000 книги, а годината е била 1925 година. "Това е било никак малко. Целта е била да се задоволят нуждите на по-бедното население, а най-много на децата“, продължи разказа си читалищният секретар. С времето се разраства и самата театрална трупа, става много известна в околията. Между 1945 – 1950 година се разширява библиотеката и тя наброява около 6 000 тома.

През 1972 година се изгражда внушителната сграда – Дом-паметникът на Владимир Димитров – Майстора в селото. Сградата е издигната в центъра на Шишковци, а поводът е 90 години от рождението на големия български художник. Тогава тленните останки на Майстора са пренесени в селото и поставени в парка на сградата.

"Тогава започва и разцветът на читалището. Библиотечният фонд наброява 12 000 тома. Това е и златният век на читалището. Има детски състав с добри изяви, има женска певческа група за автентични песни, има състав по художествено слово и детска певческа група. Около 20 години тези групи създават голям интерес сред хората. Носители са на много награди и медали. Те остават в спомените на всички, взели участие в тях, които сега са 50- 60 годишни“, допълни Ваня Ризова.

Важно е да се отбележи, че от 1972 година читалището вече носи името "Владимир Димитров – Майстора“. "Горди сме, че читалището носи неговото име, защото духът на Майстора е сред нас. Той ни дава сили да бъдем по-добри, да бъдем много щастливи“, коментира читалищният секретар.

Оттогава читалището търпи своето развитие. Има своя детска певческа група, печели проект по "Глобални библиотеки“. Създава се компютърен център. Библиотечният фонд наброява 16 000 тома, който продължава да се попълва. Върви и друга разнообразна дейност.

Кметството, читалището и учреденото сдружени "Възход на село Шишковци“ работят заедно. Те са ръка за ръка, в името на Майстора и на село Шишковци.

Сто и петте години читалищна дейност са отбелязани подобаващо, с голям концерт. В него участие са взели Представителен фолклорен ансамбъл "Родолюбие“, съставите към читалище "Съгласие“ – Жабокрът, Сияна Крумова и самодейката Катя Ангелова, прочела "Ода за Майстора“. "Концертът премина много хубаво. Много гости, приятели, самодейци, много хора от Шишковци. Около 1 час и 20 минути беше един разкошен концерт“, сподели Ваня Ризова.