На 14 септември отбелязваме професионалния празник на пожарникарите – хората, които ежедневно рискуват живота си, за да предпазят нас и имуществото ни от пожари и други критични ситуации. Те не само се справят с бушуващите огньове, но и осигуряват безопасност при бедствия и аварии, провеждат спасителни операции и предлагат ценни съвети и обучения, за да подготвят обществото за действия в извънредни ситуации.

Но дори и най-смелите герои понякога се нуждаят от подкрепа, техните сили и ресурс не са неизчерпаеми. Тук на помощ идват доброволците. Те са наши съседи, приятели, колеги – обикновени хора с големи сърца, които безкористно дават своето време и усилия, за да подпомогнат за защитата на нашето общество. Те участват в гасенето на пожари, спасяват хора при бедствия, оказват първа помощ и се включват в аварийно-възстановителни работи, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР – Смолян.

Вашата помощ като доброволец е безценна – с нея пожарникарите могат да реагират още по-бързо и ефективно, спасявайки животи.

Как можете да станете част от тази общност?

Ако сте навършили 18 години, клинично здрави сте и имате желание да се включите в дейностите по защита на населението, можете да станете доброволец. Процедурата за присъединяване е лесна и започва с подаване на заявление в общината по местоживеене. След одобрение ще преминете през обучение, което ще ви подготви за предизвикателствата, пред които ще се изправите като част от нашия екип.

Ако сте на възраст между 16 и 18 години, имате възможност да се включите като млад доброволец. Макар да не участвате директно в спасителни операции, обучението ще ви предостави основни знания и умения, които ще бъдат полезни в бъдеще.

Защо е важно?

Доброволчеството е повече от дълг – това е мисия, която изисква сърце, смелост и желание да помогнеш на другите. Със съвместните усилия на пожарникарите и доброволците, нашата общност става по-сигурна и подготвена за справяне с всяка кризисна ситуация.

Благодарим на всички доброволци и пожарникари – вашата работа е незаменима, а силата и отдадеността ви са пример за всички нас.

Заедно можем повече!

За повече информация и записвания, свържете се с общинската администрация по местоживеене или посетете уебсайта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ . Доброволни формирования (mvr.bg)