От началото на отоплителния сезон в област Кюстендил са възникнали 44 пожара, един човек е загинал. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Наблюденията сочат, че понижаването на температурите през последните дни, е принудило част от хората да пристъпят към използване на отоплителни уреди на твърдо гориво и електрически уреди.

От началото на отоплителния сезон, който е от 1 октомври, са възникнали общо 36 пожара поради самозапалване в комин в Кюстендилска област. 21 от този вид пожари са на територията на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението – Кюстендил. Възникнали са и 8 пожара, причинени от отоплителни уреди, които са нанесли материални загуби, 1 жена е загинала, 1 жена е пострадала.

От противопожарната служба напомнят правилата за пожарна безопасност, за да не се допускат пожари. Електрическите уреди не трябва да се оставят включени без наблюдение, да не се използват нестандартни или саморъчно направени уреди. Върху или в близост до електрическите уреди никога не трябва да се оставят горими предмети. Да не се използват за сушене на дрехи. Да не се допуска използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива. Под печките за твърдо гориво трябва да има негорима подложка. Разстоянието от печката и димоотводните тръби до горими предмети, конструктивни елементи и стенни покрития не трябва да е по-малко от 50 см.

Венцеслав ИЛЧЕВ