От началото на отоплителния сезон в област Кюстендил са възникнали 16 пожара. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Кюстендил Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Девет от пожарите са били с преки материални щети. Отново и през този отоплителен сезон, най-честите причини за пожарите се очертават късо съединение – 4, неправилно ползване на нагревателни уреди – 1, небрежност при боравене с открит огън – 1, техническа неизправност – 1 , строителна неизправност – 1, и 1 в процес на установяване. Причините за възникване на пожари без преки материални загуби са най-често самозапалване в комините на жилищните сгради, като един е в процес на установяване. Няма пострадали хора.

Данните сочат, че за отминалия отоплителен сезон 2020/2021 година основна причина за възникване на пожари без преки материални загуби остава – самозапалване – 40, в комините на жилищните сгради.

Сред основните правила за безопасност в отоплителния сезон са да не се оставят включени уреди без наблюдение, да не се използват нестандартни отоплителни уреди. Върху или в близост до електрическите уреди никога да не се оставят горими предмети. Да се укрепят добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане.

Венцеслав ИЛЧЕВ