За първите десет месеца на годината във Видинска област загиналите при пътнотранспортни произшествия (ПТП) са 16, ранените са 87, предаде репортер на "Фокус“. 345 са регистрираните за периода катастрофи, от които 70 са тежки, съобщават от Областната дирекция на МВР (ОДМВР)-Видин.

От сектор "Пътна полиция“ при ОДМВР-Видин, уточняват, че от началото на годината в областта пътни полицаи са установили 32 885 нарушения. Над 50 процента от тях-17 687, са нарушения свързани с управление на МПС с превишена скорост над допустимата. За периода са установени 96 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. В 58 случая пробата е отчела наличие на алкохол над 1,2 промила, 66 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества и 185 са регистрираните неправоспособни водачи, допълват от видинската полиция.

От днес до 14 декември на територията на цялата страна се провежда традиционната акция "Зима“. Три тематични кампании ще се проведат в хода на акцията: кампания "С безопасно пътно превозно средство през зимата“ - от 15 до 24 ноември, която е насочена към водачите на велосипедисти, превозни средства с животинска тяга и др.

Кампанията "Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ ще се проведе от 25 ноември до 4 декември и тя ще е насочена към превенция на поведението на пешеходците и пътниците, и към водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Кампанията "Безопасно шофиране през зимата“ ще се проведе във времето от 5 до 14 декември, тя ще е фокусирана върху контрола над техническата изправност на автомобилите и на осветителните системи.

Паралелно ще се провежда и разяснителна кампания "Пресичаме безопасно“ в детските градини и училищата в област Видин, както и специализирани полицейски операции със съответната насоченост, каза пред журналисти главен инспектор Владимир Герасимов, началник на видинския сектор "Пътна полиция“.